Ο ουκρανικός στρατός σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται από προχθές οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας σε αναμονή μιας πιθανής νέας στρατιωτικής κλιμάκωσης εκ μέρους της Ρωσίας, αναφέρουν πηγές των «ΝΕΩΝ» στο Κίεβο. Χθες μη προγραμματισμένη επίσκεψη στο Κίεβο πραγματοποίησε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, ενώ νωρίτερα την Ουκρανία είχε επισκεφθεί ομάδα γερουσιαστών και από τα δύο μεγάλα κόμματα των ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί με τη συγκεκριμένη επίσκεψη και με τις δηλώσεις τους επιχειρούν να καταστήσουν σαφές στο Κίεβο ότι η απόφαση για στήριξη σε περίπτωση κλιμάκωσης της ρωσικής επιθετικότητας είναι ειλημμένη και αποτελεί εθνική πολιτική των ΗΠΑ. Μετά τη συνομιλία με τον Μπλίνκεν ο ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι πραγματοποίησε χθες και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Τη Δευτέρα έφτασαν στην Ουκρανία τουλάχιστον δύο αεροπλάνα από τη Μεγάλη Βρετανία που μετέφεραν μεγάλο αριθμό αντιαρματικών πυραύλων, κατάλληλων για μάχες μέσα σε αστικό ιστό. Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στα ΜΜΕ τα αεροπλάνα από τη Μεγάλη Βρετανία παρέκαμψαν τον εναέριο χώρο της Γερμανίας κατά τη μεταφορά τους και ενώ την ίδια ημέρα η γερμανίδα ΥΠΕΞ βρισκόταν στο Κίεβο.

Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις παραμένουν συγκεντρωμένες στα σύνορα με την Ουκρανία και στην κατεχόμενη Κριμαία. Ο αριθμός τους υπολογίζεται σε περίπου 100.000, ωστόσο σύμφωνα με εκτιμήσεις αυτός ο αριθμός μπορεί να διπλασιαστεί σε πολύ μικρό διάστημα εφόσον υπάρξει η ανάλογη απόφαση. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, εκτιμούν στρατιωτικές πηγές, ο εξοπλισμός και οι δυνάμεις αυτές δεν είναι απολύτως επαρκείς για μια ευρεία στρατιωτική επέμβαση, χωρίς όμως αυτό το ενδεχόμενο να αποκλείεται. Περισσότερο «επικίνδυνα» σημεία θεωρούνται το Ντονμπάς, η περιοχή της Χερσώνας ή και τα δύο ταυτόχρονα.

Παράλληλα, ένα ενδεχόμενο παράλληλης επίθεσης-αντιπερισπασμού από μεριάς της Λευκορωσίας επίσης δεν μπορεί να αποκλειστεί, ενώ ενδεικτικό είναι ότι από τις 10 έως τις 20 Φεβρουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθούν στρατιωτικές ασκήσεις των Λευκορώσων με τη συμμετοχή της Ρωσίας.

Για αυτές τις ασκήσεις η Ρωσία αναμένεται να κινητοποιήσει την αεροπορία της και συστήματα όπως τα S-400. Στις 20 Φεβρουαρίου εξάλλου ολοκληρώνονται και οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου, ένας ακόμα παράγοντας που θεωρείται ότι θα παίξει ρόλο στις αποφάσεις της Μόσχας.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ στις 20 Ιανουαρίου 2022.