Συναγερμός στο Κίεβο με το βλέμμα στις Βρυξέλλες

Με τα μάτια στραμμένα στις Βρυξέλλες βρίσκονται οι Ουκρανοί καθώς ένα από τα βασικότερα θέματα που τίθενται στη Σύνοδο της Ανατολικής Συνεργασίας είναι η νέα απειλή κλιμάκωσης των συγκρούσεων και η μαζική παρουσία ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία και στην υπό κατάληψη χερσόνησο της Κριμαίας. Προχθές, συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ο οποίος έγραψε στη σελίδα του στο Twitter πως περιμένει «σαφή μηνύματα μετά τη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 16 Δεκεμβρίου σχετικά με το ανεπίτρεπτο της κλιμάκωσης (σ.σ. στρατιωτικής κλιμάκωσης εκ μέρους της Ρωσίας)». Πηγές στο Κίεβο αναφέρουν ότι εκτός από την κλιμάκωση με τη Ρωσία, ο Ζελένσκι επιχειρεί με κάθε τρόπο να αποφύγει εκείνο που φοβάται μεγάλος μέρος της ουκρανικής πολιτικής ελίτ: το να παγιωθεί το δυσάρεστο συναίσθημα ότι ζητήματα που αφορούν την Ουκρανία επιλύονται ερήμην της.

Η συγκέντρωση των ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία, ανάλογη με εκείνη που είχε καταγραφεί την περασμένη άνοιξη, πριν από τη συνάντηση Μπάιντεν – Πούτιν στην Ελβετία, έχει επισημανθεί από τις ΗΠΑ και τα μεγάλα κράτη της ΕΕ εδώ και μερικές εβδομάδες. Αυτά επιβεβαιώνονται και από στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

«Για οποιαδήποτε παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας θα αναγκαστούν να πληρώσουν υψηλό τίμημα. Και θα μιλήσουμε εδώ (σ’ αυτό το θέμα) με μια φωνή με τους ευρωπαίους εταίρους μας και τους υπερατλανικούς συμμάχους μας» είπε κατά την πρώτη του ομιλία από τη θέση του νέου καγκελάριου της Γερμανίας ο Ολαφ Σολτς. Η στάση της Γερμανίας ιδιαίτερα απασχολεί τους Ουκρανούς, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό θεωρούσαν την πολιτική της Μέρκελ ως φιλο-πουτινική. Το Κίεβο περιμένει όχι μόνον τη στήριξη της ΕΕ σε περίπτωση νέας στρατιωτικής κλιμάκωσης αλλά και στον μεγαλύτερο στόχο που έχει, που είναι η ενταξιακή της πορεία στην Ενωση.

Η ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ

«Στην ΕΕ η Σύνοδος της Ανατολικής Συνεργασίας εξετάζεται ως μέρος πολιτικής γειτονίας και όχι πολιτικής διεύρυνσης. Για την Ουκρανία δε η συγκεκριμένη Σύνοδος έχει αξία όχι μόνο από αυτή την άποψη, αλλά και από την άποψη των ευρωενταξιακών της στόχων. Η διάθεση να γίνει μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αποτυπώνονται στο Σύνταγμα της Ουκρανίας. Αυτή η θέση καθορίζει όχι μόνο την κατεύθυνση της εξωτερικής πολιτικής της Ουκρανίας αλλά και τις εσωτερικές διεργασίες και συγκεκριμένα τις μεταρρυθμίσεις» λέει στα «ΝΕΑ» η πολιτική αναλύτρια, υποψήφια διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών Αννα Μπιλιβίτινα. Η ίδια επισημαίνει ότι είναι σημαντικό για την Ουκρανία να ακούσει από τους εταίρους της στην Ευρώπη την επιβεβαίωση στήριξης της ευρωπαϊκής της πορείας. «Ειδικά τώρα, με φόντο τη νέα ένταση εκ μέρους της Ρωσίας και των απαιτήσεων της Μόσχας προς τις χώρες του ΝΑΤΟ για αναγνώριση απουσίας βορειοατλαντικής προοπτικής της Ουκρανίας».

Πηγές από τις υπηρεσίες ασφαλείας στην Ουκρανία, μιλώντας στα «ΝΕΑ», εκτιμούν ότι ακόμα και στην περίπτωση που το ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής απομακρυνθεί, μετά την κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας και τη νέα επικοινωνία του Μπάιντεν με τον Πούτιν, αυτή η προοπτική δεν πρόκειται να πάει πολύ μακριά. «Ετοιμαζόμαστε για το σενάριο αυτή η ένταση και η απειλή που ζούμε σήμερα να συνεχιστούν όλους τους επόμενους μήνες. Το 2022 δεν προβλέπεται χαλαρό» εκτιμά πηγή μιλώντας στα «ΝΕΑ».

Ο Ναβάλνι

Βεβαίως, η συγκεκριμένη κατάσταση που εξελίσσεται στην Ουκρανία αναγκάζει τη διεθνή κοινότητα να κοιτάξει βαθύτερα και στο εσωτερικό της Ρωσίας. Η προχθεσινή βράβευση του πολιτικού ρώσου κρατουμένου Αλεξέι Ναβάλνι με το ευρωπαϊκό βραβείο Ζαχάροφ αλλά και η πρόσφατη βράβευση με Νομπέλ Ειρήνης του διευθυντή της ανεξάρτητης ρωσικής εφημερίδας «Νόβαγια Γκαζέτα» φανερώνουν πολύ καλά ότι το κενό ανάμεσα στη «Δύση» και στη Ρωσία μεγαλώνει όλο και ταχύτερα.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ στις 17 Δεκεμβρίου 2021