Μαθήματα καραμπινάτης διαφθοράς παραδίδουν οι Ρώσοι με το εμβόλιο EpiVacCorona

Σας έχω ξαναγράψει ότι το σκάνδαλο με τα εμβόλια κατά του κορονοϊού στη Ρωσία αργά ή γρήγορα θα αρχίσει να έρχεται στο φως. Σε αυτή τη χώρα των 140 εκατομμυρίων πολιτών το ποσοστό εμβολιασμού είναι πολύ χαμηλό και καθημερινά περισσότερα 1.000 άτομα χάνουν τη ζωή τους από τον θανατηφόρο ιό σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά. Ανεπίσημα, πολλοί περισσότεροι, ίσως και τριπλάσιοι. Σε μεγάλο βαθμό η δυσπιστία των Ρώσων έχει να κάνει όχι με την ίδια τη διαδικασία του εμβολιασμού αλλά με τα εγχώρια εμβόλια, τα οποία δεν έχουν περάσει διεθνή πιστοποίηση και υπάρχουν πολλά ερωτήματα όσον αφορά την αποτελεσματικότητά τους. Την ίδια ώρα, για καθαρά πολιτικούς λόγους, η Ρωσία δεν επιτρέπει την κυκλοφορία εμβολίων κατά του κορονοϊού που έχουν κατασκευαστεί σε άλλες χώρες.

Αυτά τα εμβόλια που με τόσο κόπο προσπαθούσε το ρωσικό καθεστώς να φορτώσει και σε μας, στους πολίτες δυτικών χωρών. Κάνοντας παράλληλα βρώμικη επικοινωνιακή καμπάνια κατά των δυτικών εμβολίων και κατά του εμβολιασμού συνολικά. 

Ίσως τα περισσότερα «ερωτήματα» έχει συγκεντρώσει το ένα από τρία εμβόλια που έχουν παραχθεί και διατίθενται στη Ρωσία, το EpiVacCorona, το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ έχει κατηγορηθεί ως placebo. Ότι όντος δηλαδή δεν έχει παρενέργειες, όπως διαφημίζεται από τους κατασκευαστές του, αλλά διότι δεν κάνει απολύτως τίποτα.

Πριν από λίγες ημέρες ο εξόριστος Ρώσος αντιπολιτευόμενος Μιχαήλ Χονταρκόφσκι δημοσίευσε ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με το EpiVacCorona. Και συγκεκριμένα: Το συγκεκριμένο έχει παραχθεί από το ινστιτούτο Vector της Ρωσίας, έχει πάρει έγκριση από τον ρωσικό ρυθμιστή Rospotrebnadzor, έχει αγοραστεί από το ρωσικό κράτος και διατίθεται δωρεάν στα νοσοκομεία της Ρωσίας. Άνθρωπος – κλειδί σε αυτό το εμβόλιο είναι η αρχίατρος της Ρωσίας Αννα Ποπόβα (φωτο). Αξίζει να σταθούμε σε αυτό πρόσωπο – πυλώνα του καθεστώτος Πούτιν και πολύ… δραστήρια γυναίκα.

H Άννα Ποπόβα είναι ουσιαστικά το άτομο που ανέλαβε, εκ του ρωσικού κράτους, τα ηνία του πολέμου κατά του κορονοϊού. Επικεφαλής της πανίσχυρης υπηρεσίας του ρωσικού κράτους Rospotrebnadzor, που μεταφράζεται ως «Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Επίβλεψη στον τομέα της Προστασίας των καταναλωτών και της ευημερίας του ανθρώπου». Αυτή η πανίσχυρη υπηρεσία, εκτός από ελέγχους, ασχολείται με εγκρίσεις φαρμάκων, μεταξύ των οποίων και των εμβολίων κατά του κορονοϊού. Αυτή είναι που έχει εγκρίνει τα ρωσικά εμβόλια και δεν έχει εγκρίνει τα δυτικά.

Το ινστιτούτο Vector, το οποίο δημιούργησε το εμβόλιο EpiVacCorona υπάγεται στο Rospotrebnadzor, είναι δηλαδή απολύτως ελεγχόμενο από αυτό. 

Το επιστημονικό άρθρο για τις δοκιμές του εμβολίου δημοσιεύτηκε (όπως προβλέπεται η δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό) στο περιοδικό «Μόλυνση και Ανοσία», που επίσης υπάγεται στο Rospotrebnadzor. Άρα προφανώς δεν μπορεί να γίνεται λόγος για μια ανεξάρτητη εκτίμηση της αποτελεσματικότητάς του.

Αλλά αυτό δεν είναι το καλύτερο. Η πατέντα για τη δημιουργία του εμβολίου μεταξύ των δημιουργών της (δηλαδή εκείνων που έχουν την πνευματική ιδιοκτησία του εμβολίου) αναφέρει το όνομα της ίδιας της Ποπόβα. Δηλαδή είναι από τα άτομα, στα οποία ανήκει μέρος των πνευματικών δικαιωμάτων της πατέντας.

Και αντίθετα με τα υπόλοιπα άτομα που αναφέρονται στην πατέντα, οι οποίοι είναι μόνιμοι υπάλληλοι του ινστιτούτου Vector και -βάσει της σύμβασής τους δεν δικαιούνται κέρδη από την πώληση του εμβολίου- η Ποπόβα δεν είναι μόνιμη υπάλληλος του Vector, άρα δικαιούται μερίδιο από τις πωλήσεις του εμβολίου. Οι αγορές εμβολίων του Ρωσικού κράτους -όπως πολύ καλά θα καταλάβατε και μόνοι σας- επίσης εγκρίνονται από το Rospotrebnadzor.

Πόσα είναι όμως αυτά τα χρήματα; Βάσει της ρωσικής νομοθεσίας οι έχοντες την πνευματική ιδιοκτησία δικαιούνται 10 με 30% από τα κέρδη από όλες τις πωλήσεις. Συνολικά μέχρι πριν λίγες ημέρες το ρωσικό κράτος είχε αγοράσει εμβόλια EpiVacCorona συνολικής αξίας περίπου 16.400.000 ευρώ από τα οποία εκείνος που έχει την πατέντα δικαιούται από 1,6 μέχρι 5 εκατομμύρια ευρώ

Πάμε λοιπόν από την αρχή: Η Ποπόβα συμμετέχει στην ομάδα που αναπτύσσει το εμβόλιο στο Ινστιτούτο που ελέγχεται από την ίδια. Μετά επιστημονικό περιοδικό που ελέγχεται από την ίδια ελέγχει τα αποτελέσματα του εμβολίου και δημοσιεύει σχετική αναφορά. Στη συνέχεια η υπηρεσία της πιστοποιεί το εμβόλιο και δίνει το πράσινο φως για την αγορά του εμβολίου για τα δημόσια νοσοκομεία. Άρα λοιπόν η Άννα Ποπόβα φτιάχνει το εμβόλιο, το ελέγχει, το πιστοποιεί και το παραγγέλνει και παίρνει τα κέρδη από αυτό. Αν πούμε «Γιάννης πίνει – Γιάννης κερνάει» θα πούμε λίγα.

Ψάχνοντας τις παλαιότερες πατέντες στις οποίες συμμετείχε η Άννα Ποπόβα ο Χονταρκόφσκι ανακάλυψε ότι αυτή η… δραστήρια φίλη του Πούτιν συμμετείχε επίσης στην ομάδα που δημιούργησε εμβόλιο κατά του Έμπολα, που επίσης έχει παρασκευαστεί από το Vector και έχει ακολουθήσει όλη τη διαδικασία που ακολούθησε και το EpiVacCorona, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων συμβάσεων και των κερδών προσωπικά στην Ποπόβα. Παράλληλα, το όνομά της εμφανίζεται στις ομάδες που δημιούργησαν και άλλες πατέντες για εφαρμογές που χρησιμοποιεί το ρωσικό κράτος.

Και όλη αυτή η πλούσια επιστημονική δραστηριότητα από μια γιατρό που δεν έχει σχέση με τα εμβόλια και το διδακτορικό της είχε να κάνει με «Υγειονομική ασφάλεια του πληθυσμού σε συνθήκες μόλυνσης του περιβάλλοντος…». 

Πρόκειται για καραμπινάτη παραβίαση όλων των πιθανών δικλείδων ασφαλείας ενός κράτους που αφορούν όχι μόνο την κρατική διαφθορά αλλά και που απειλούν άμεσα την υγεία των Ρώσων πολιτών. Γιατί… πάει στο διάολο το ότι μια Ποπόβα, φίλη του Πούτιν, τσέπωσε μερικά εκατομμύρια ευρώ. Ούτε η πρώτη είναι ούτε η τελευταία. Ωστόσο οι διαδικασίες ελέγχου πιστοποίησης και αδειοδότησης ενός φαρμάκου έχουν να κάνουν πρωτίστως με την υγεία των πολιτών. Ενός φαρμάκου με το οποίο εμβολιάστηκε πάνω από ένα εκατομμύριο Ρώσων και που ορισμένοι διακαώς ήθελαν να φέρουν και στην Ελλάδα.