Αν η Ουκρανία παγώσει λόγω των προβλημάτων στην παροχή φυσικού αερίου, πετρελαίου και ηλεκτρικής ενέργειας, ίσως προκύψουν ταραχές, χαρίζοντας ένα ικανοποιητικό «προπέτασμα καπνού» στη Μόσχα
Το ενδεχόμενο η τεχνητή μεταναστευτική κρίση στα σύνορα Λευκορωσίας – Πολωνίας να έχει προκληθεί με απόφαση του Κρεμλίνου προκειμένου να λειτουργήσει ως αντιπερισπασμός σε περίπτωση επίθεσης των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία εξετάζεται προσεκτικά στο Κίεβο αλλά και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Κατ’ αρχάς στο Παρίσι και το Βερολίνο που, μεταξύ άλλων, συμμετέχουν στο «φορμάτ της Νορμανδίας».
Σε κοινή δήλωση των υπουργών Εξωτερικών, του Γάλλου Ιβ Λε Ντριάν και του Γερμανού Χάικο Μάας, στις 15 Νοεμβρίου αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Λαμβάνοντας υπόψη τη νέα ανησυχία εξαιτίας της μετακίνησης των ρωσικών στρατευμάτων και εξοπλισμού κοντά στην Ουκρανία, καλούμε τη Ρωσία να δείξει συγκράτηση και να ενημερώσει με διαφάνεια σχετικά με τη στρατιωτική της δραστηριότητα. Οποιαδήποτε νέα προσπάθεια να προσβάλει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας θα είχε σοβαρές συνέπειες». Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι, αντίθετα με την επιδεικτική συγκέντρωση δυνάμεων που είχε γίνει την περασμένη άνοιξη, αυτή τη φορά ο εξοπλισμός μεταφέρθηκε σε συνθήκες άκρας μυστικότητας και σιωπής.
Την ανησυχία τους σχετικά με τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας είχαν δηλώσει ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Ως απάντηση σε αυτές τις κατηγορίες ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ προχώρησε σε μια πρωτότυπη για τα διπλωματικά δεδομένα κίνηση, δημοσιοποιώντας τη διπλωματική αλληλογραφία που είχε για το ουκρανικό θέμα με τους δύο ευρωπαίους υπουργούς.
Σε αυτό το πλαίσιο μπορούμε να εντάξουμε και τις δηλώσεις του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος είπε ότι «ελπίζω ότι οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες συνειδητοποιούν: σύντομα θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της αποστολής όλο και μεγαλύτερης ποσότητας ρωσικών υδρογονανθράκων μέσω τεράστιων αγωγών και της άμυνας της Ουκρανίας και της υπεράσπισης θεμάτων ειρήνης και σταθερότητας».
Τι σχέση όμως έχουν όλα αυτά με την κατάσταση στα σύνορα με τη Λευκορωσία; Πηγές στις ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας, μιλώντας στα «ΝΕΑ», αναφέρουν ότι τα σενάρια που εξετάζουν έχουν να κάνουν με το ενδεχόμενο περαιτέρω εισβολής των Ρώσων στα ουκρανικά εδάφη μόνο στην περίπτωση που δημιουργηθεί ένα ικανοποιητικό «προπέτασμα καπνού». Σε αυτό το πλαίσιο οι Ουκρανοί εστιάζουν την προσοχή τους περισσότερο στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας παρά σε κάποιες εξωτερικές κρίσεις, όπως της Λευκορωσίας. «Η περίοδος της θέρμανσης στην Ουκρανία είναι συνήθως δύσκολη. Φέτος αυτή ενδέχεται να μετατραπεί σε ενεργειακή κρίση καθώς εκτός από το φυσικό αέριο υπάρχει πρόβλημα με τις παροχές ηλεκτρικής ενέργειας από τη Λευκορωσία εξαιτίας των γνωστών προβλημάτων και των εισαγωγών γαιάνθρακα. Αν λοιπόν η Ουκρανία βρεθεί παγωμένη κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι ταραχές είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο».
Ενώ οι δυτικοί αναλυτές εστιάζουν στο ενδεχόμενο η μεταναστευτική κρίση της Λευκορωσίας να θεωρηθεί από το Κρεμλίνο ως ευνοϊκή συνθήκη καθώς η προσοχή των Ευρωπαίων θα είναι στραμμένη εκεί και όχι στην Ουκρανία, οι ίδιοι οι Ουκρανοί φοβούνται ότι από εκείνη την πλευρά ενδεχομένως να προκύψει μια νέα προβοκάτσια. «Περισσότερα από 1.000 χιλιόμετρα συνόρων της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία είναι εντελώς αφύλακτα. Αν ισχύουν οι πληροφορίες που αναφέρουν Λευκορώσοι σχετικά με εξοπλισμένες ομάδες ανταρτών μεταξύ των μεταναστών, τότε υπάρχει πιθανότητα από εκεί να επιχειρηθεί η παραβίαση των ουκρανικών συνόρων με κάποιου είδους υβριδικό στρατό. Και αν μπορεί να ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, κάπως έτσι θα ακουγόταν και πριν από 10 χρόνια αυτό που έγινε στο Ντονμπάς» λέει στα «ΝΕΑ» ο ουκρανός δημοσιογράφος Αντρίι Τσαπλιένκο.
Ο ίδιος θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία το επόμενο διάστημα όχι μόνον επειδή οι συνθήκες αυτή τη στιγμή είναι ευνοϊκές για τους Ρώσους – εξαιτίας των εξαιρετικά υψηλών τιμών στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο και της ενδεχόμενης ενεργειακής κρίσης εντός της Ουκρανίας -, αλλά και επειδή αργότερα μια τέτοια ενέργεια θα είναι εξαιρετικά πιο δύσκολη. «Ηδη από τον επόμενο χρόνο έχουν προγραμματιστεί ορισμένα πολύ σημαντικά αμυντικά πρότζεκτ στην Ουκρανία, όπως η κοινή ναυτική βάση με τους Βρετανούς, η ένταξη στον αμυντικό εξοπλισμό της χώρας νέων πυραυλικών εγκαταστάσεων, η έναρξη κατασκευής ουκρανικών στρατιωτικών drones» επισημαίνει ο δημοσιογράφος.
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» στις 20 Νοεμβρίου 2021