Βγαίνει η ταινία της Bellingcat για την αποτυχημένη μυστική επιχείρηση για τη σύλληψη 33ων της Wagner

Σήμερα αναμένεται η δημοσίευση του ντοκιμαντέρ της ερευνητικής ομάδας bellingcat σχετικά με την αποτυχημένη επιχείρηση των ουκρανικών (ίσως και όχι μόνο) μυστικών υπηρεσιών για τη σύλληψη 33ων μελών της παραστρατιωτικής ρωσικής ομάδας Βάγκνερ, οι οποίοι συμμετείχαν σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Ντονμπάς της Ουκρανίας. Η επιχείρηση ετοιμαζόταν επί ένα χρόνο, κατά το οποίο στελέχη μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας (ή και άλλων χωρών) εντόπισαν και έπεισαν τα 33 άτομα – εγκληματίες να μεταβούν στη Βενεζουέλα για να εργαστούν ως φύλακες σε πετρελαιοπηγή. Προφανώς επρόκειτο για στημένη επιχείρηση και δεν υπήρχε πετρελαιοπηγή.

Σύμφωνα με το σχέδιο, κατά τη μετάβασή τους, και συγκεκριμένα κατά την πτήση Μινσκ – Κωνσταντινούπολη, το αεροπλάνο θα υποχρεούτο σε αναγκαστική προσγείωση στην Ουκρανία με κάποιο πρόσχημα και οι ρώσοι δολοφόνοι, πρώην υπάλληλοι του στενού συνεργάτη του Πούτιν Ευγένι Πριγκόζιν, θα συλλαμβάνονταν. Μεταξύ αυτών υπήρχαν και άτομα που συμμετείχαν στην κατάρριψη του μαλαισιανού Μπόινγκ ΜΗ17. 

Ωστόσο λίγες ημέρες πριν την επιχείρηση, και ενώ οι 33 βρίσκονταν στο Μινσκ της Λευκορωσίας περιμένοντας την επόμενη πτήση τους, συνελήφθησαν (29 Ιουλίου 2020) από την λευκορώσικη αστυνομία. Ήταν λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει πέρυσι, είναι πιθανόν άτομο που βρίσκεται πολύ κοντά στον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι να αποκάλυψε την επιχείρηση στους Ρώσους, κάτι που προφανώς αποτελεί εθνική προδοσία και κατασκοπεία για λογαριασμό εχθρικού κράτους.

Η Bellingcat ανέβαλλε συνεχώς την προβολή της ταινίας επικαλούμενη φόρτο εργασίας – που όντως υπήρχε γιατί την ίδια ώρα ξετύλιγε το κουβάρι της απόπειρας δολοφονίας του αντιπολιτευόμενου Ρώσου πολιτικού Αλεξέι Ναβάλνι. Η έρευνα για τον Ναβάλνι από πολλές απόψεις δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της δημοσιογραφίας. Ωστόσο οι καθυστερήσεις είχαν ως αποτέλεσμα αρκετοί να μιλούν για κάποιου είδους πιέσεις που ίσως να δέχθηκε η Bellingcat και προσωπικά ο βασικός της ερευνητής Κρίστο Γκρόζεφ από άτομα της ουκρανικής κυβέρνησης.

Πριν από λίγες ημέρες η επίσημη ουκρανική πλευρά παρουσίασε τη δική της εκδοχή της αποτυχημένης επιχείρησης, την ύπαρξη της οποίας αρνούνταν πεισματικά τους πρώτους μήνες. Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή (φυσικά) δεν υπήρξε διαρροή και η επιχείρηση ήταν στημένη μονάχα από τους Ουκρανούς. Την παρουσίαση -ως εκπρόσωπος της αρμόδιας επιτροπής της ουκρανικής Βουλής- έκανε 33χρονη Μαριάνα Μπεζούγλα, μέλος του κυβερνώντος κόμματος. Η Μπεζούγλα είναι γιατρός στο επάγγελμα και η τοποθέτησή της στον τομέα διερεύνησης τέτοιου είδους θεμάτων μοιάζει αδικαιολόγητη. Αλλά αυτό είναι υποκείμενη μου άποψη.

Όταν είχα την ευκαιρία να την ρωτήσω προσωπικά για αυτό το θέμα, όταν την πέτυχα σε μια εκδήλωση, η Μπεζούγλα ξαφνιάστηκε πολύ και αναρωτήθηκε γιατί ο ελληνικός Τύπος ενδιαφέρεται για το θέμα των Βάγκνερ. Η ίδια με παρέπεμψε στις ανακοινώσεις, για τις οποίες σας έγραψα.

Η ταινία του Bellingcat ίσως ρίξει παραπάνω φως στην υπόθεση αλλά από όσα μπορούμε να καταλάβουμε από τις δηλώσεις του Κρίστο Γκρόζεφ, σε αυτήν δεν υπάρχει η απάντηση στο βασικό ερώτημα που απασχολεί τους Ουκρανούς: Αν μέσα στο γραφείο του Ουκρανού Προέδρου υπάρχει πράκτορας της Ρωσίας.