Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, πρόκειται για την πρώτη αναφορά στα ΜΜΕ του γνωστού και μη εξαιρετέου αναντικατάστατου προέδρου της Ρωσίας, ο οποίος -για κάποιους ανεξήγητους λόγους- θεωρείται από πολλούς ως παράδειγμα ηθικής. Όταν κάποιος από το σύστημα Πούτιν αναθεματίζει τα «καταραμένα ‘90», δηλαδή τη δεκαετία μετά την πτώση της ΕΣΣΔ – κατά την οποία γινόταν βίαιη και ραγδαία αρπαγή της πρώην σοβιετικής περιουσίας από φυλακόβιους και πράκτορες της KGB, σκοπίμως δεν αναφέρει ότι τα ΄90 ήταν ακριβώς ο Πούτιν και η παρέα του.
Το δημοσίευμα που φέρει τον τίτλο «Συνταγματάρχης της KGB ρήμαξε την (Αγία) Πετρούπολη», σύμφωνα με το telegram κανάλι «Девяностые», που το ανακάλυψε, είναι του 1992. Το κείμενο του δημοσιεύματος έχει ως εξής:
«Στην Αγία Πετρούπολη, ένα άλλο σκάνδαλο: η βουλευτική (σ.σ. δημοτική) επιτροπή με επικεφαλής τη Μαρίνα Σάλιε ζήτησε την απομάκρυνση -από τη θέση προέδρου της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων του γραφείου δημάρχου- του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο πρώην συνταγματάρχης της KGB, χωρίς εξουσιοδότηση από την κυβέρνηση, εξέδιδε άδειες εξαγωγής για πώληση μέσω ανταλλαγής (σ.σ. μπάρτερ) πετρελαίου, ξυλείας, μη σιδηρούχων και σπάνιων μετάλλων σε αμφίβολες και ελάχιστα γνωστές εταιρείες, που συχνά είχαν ιδρυθεί την προηγούμενη μέρα.
Πέραν τούτου, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι άδειες εκδίδονταν εκ των προτέρων – πριν από τη σύναψη συμβάσεων με τους δυτικούς εταίρους και χωρίς παρουσίαση εγγράφων σχετικά με τη διαθεσιμότητα αγαθών. Και οι τιμές καθορίζονταν με ντάμπινγκ – δύο χιλιάδες φορές χαμηλότερες από τις τρέχουσες.
Το τελωνείο όμως δεν άφησε τα εμπορεύματα να φύγουν. Η επιτροπή διαβιβάζει το υλικό της έρευνας στην εισαγγελία και το ρωσικό τμήμα προσωπικού, οπότε ο Πούτιν μπορεί να χρειαστεί να δώσει μια απάντηση -στην κάποτε υπηρεσία του- γιατί στέρησε από την πόλη 122 εκατομμύρια δολάρια».
Το δημοσίευμα αναφέρεται στην πρώτη περίοδο όταν ο Πούτιν είχε φύγει από την KGB και είχε πάει να εργαστεί ως παιδί για όλες τις (βρώμικες) δουλειές και για να κρατάει τον χαρτοφύλακα στον τότε γνωστό και πανίσχυρο δήμαρχο της Αγίας Πετρούπολης Ανατόλι Σομπτσάκ.