Το παιχνίδι του Πούτιν με το φυσικό αέριο θα στοιχίσει πολύ ακριβά στην Γκαζπρόμ

Το προηγούμενο διάστημα εξαιτίας κινήσεων και παραβλέψεων ορισμένων Ευρωπαίων πολιτικών – και κυρίως της Άγκελας Μέρκελ- η ευρωπαϊκή αγορά βρέθηκε εξαρτημένη από το Ρωσικό φυσικό αέριο καθώς δεν διασφαλίστηκαν εναλλακτικοί προμηθευτές. Αυτό μάλιστα την ώρα που εδώ και χρόνια -τουλάχιστον από το 2014- φάνηκε ότι η Ρωσία δεν είναι μια χώρα στην οποία πρέπει κάποιος να βασιστεί και οι εκπλήξεις που έχει κανείς να περιμένει από αυτήν είναι συνήθως δυσάρεστες.

Σήμερα ο Πούτιν παίζει αυτό το χαρτί – εκβιάζει την Ευρώπη με την παροχή του φυσικού αερίου, προκειμένου να επιτύχει ορισμένα αποτελέσματα. Πρώτον,  ο Πούτιν επιδιώκει να καμφθούν άμεσα οι νομικές και πολιτικές αντιστάσεις όσον αφορά τη λειτουργία του NORTH STREAM 2 – του υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου που έχει ως στόχο να παρακάμψει την Ουκρανία και την Πολωνία

Ακόμα, πίσω από τις κλειστές πόρτες, ο Πούτιν ίσως να θέσει θέματα κυρώσεων που έχουν επιβληθεί -και αναμένεται να επιβληθούν- στη Ρωσία εξαιτίας της Ουκρανίας, του Ναβάλνι, των παραβιάσεων στις εκλογές και άλλων θεμάτων. Ένας ψυχρός χειμώνας περιμένει την Ευρώπη και προφανώς, καταλαβαίνοντας τις διαθέσεις και το «σθένος» της ευρωπαϊκής ηγεσίας, ο Πούτιν πιθανότατα θα πάρει αυτά που ζητάει.

Υπάρχει όμως και ένα άλλο στοιχείο που πρέπει να λάβετε υπόψη: Από το καλοκαίρι – όταν η Ρωσία άρχισε να φρενάρει τις μεταφορές του φυσικού της αερίου προς τις αποθηκευτικές δεξαμενές στην Ευρώπη- ορισμένοι αναλυτές έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για το ίδιο το Κρεμλίνο. «Μπορείτε να παίξετε το χαρτί του εκβιασμού όσον αφορά το φυσικό αέριο αλλά μπορείτε να το κάνετε μόνο μια φορά» έλεγαν. Γιατί μετά από αυτό θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την υποβάθμιση και ίσως και την καταστροφή της Γκαζπρόμ.

Διότι οι αγορές δεν καταλαβαίνουν από πρόσκαιρα πολιτικά παιχνίδια. Οι αγορές θέλουν σταθερότητα και προβλεψιμότητα. Και όταν καταλάβουν ότι η πολιτική της Ρωσίας και του Πούτιν έθεσε σε κίνδυνο την σταθερότητα των οικονομικών και δημιούργησε αναταράξεις σε όλο τον κόσμο, θα λάβουν εκείνα τα μέτρα που χρειάζονται προκειμένου να μην δημιουργηθεί ξανά ανάλογο πρόβλημα.  Οπότε, όπως μερικοί εκτιμούν, αν δεν μεσολαβήσει κάτι συνταρακτικό μέχρι το καλοκαίρι – όπως για παράδειγμα ένας μεγάλος πόλεμος – το πρόσκαιρο κέρδος που θα πάρει ο Πούτιν με τον εκβιασμό του όχι μόνον θα του προκαλέσει τεράστιες ζημιές αλλά και ενδεχομένως θα αποβεί μοιραίος για την ίδια τη Γκαζπρόμ.