Ρωσική εταιρία έκανε καμπάνια παραπληροφόρησης κατά του εμβολιασμού σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης

Η διοίκηση της γνωστής σελίδας κοινωνικής δικτύωσης Facebook ανακοίνωσε χθες ότι διέγραψε μια σειρά από δημοσιεύματα και λογαριασμούς, που σχετίζονται με ρωσική εταιρεία μάρκετινγκ, η οποία προσπαθούσε να προσελκύσει γνωστούς influencers για τη διάδοση ψευδών πληροφοριών ενάντια στον εμβολιασμό κατά του κόβιντ19. 

Όπως δήλωσαν στο Facebook, οι λογαριασμοί που μπλοκαρίστηκαν είχαν σχέση με την εταιρία Fazze, η οποία είναι θυγατρική της εταιρείας μάρκετινγκ AdNow, η οποία με τη σειρά της είναι δηλωμένη στη Μεγάλη Βρετανία αλλά δραστηριοποιείται κυρίως στη Ρωσία. Οι λόγοι για το μπλοκάρισμα των λογαριασμών, σύμφωνα με τον διαδικτυακό κολοσσό, είναι η παραβίαση της πολιτικής της εταιρείας που σχετίζονται με την αποτροπή ανάμειξης σε ξένες χώρες. Σύμφωνα με τη δήλωση του Facebook, η Fazze οργάνωσε καμπάνιες κατά του εμβολιασμού που στόχευαν στους κατοίκους της Ινδίας, της Λατινικής Αμερικής και -σε μικρότερο βαθμό- των ΗΠΑ. 

Οι εκπρόσωποι του Facebook ονόμασαν την καμπάνια ως «πλυντήριο παραπληροφόρησης». Στο πλαίσιο αυτής της καμπάνιας η εταιρία δημοσίευε άρθρα και ψηφοφορίες σε γνωστές πλατφόρμες, όπως το Reddit, Medium και Change.org, οι οποίες εμπεριέχουν παραπληροφόρηση και ψευδή στοιχεία. Ανάλογα δημοσιεύματα αναρτούνταν και στο Facebook. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι εμπνευστές της αντεμβολιαστικής καμπάνιας επιχείρησαν να προσελκύσουν -έναντι χρηματικής αμοιβής- και γνωστούς influencers για την διάδοση της παραπληροφόρησης σχετικά με τον εμβολιασμό. Αντίστοιχα, έγιναν και πολλές αναρτήσεις στο Instagram από γνωστούς μπλόγκερς που ασχολούνται με θέματα υγείας και ευεξίας. 

Το Facebook ανακοίνωσε ότι οι διοργατές της παραπληροφόρησης ξεκίνησαν τη δράση τους το 2020, όταν δημιουργήθηκε σειρά από ψεύτικους λογαριασμούς, που εμφανίζονταν ως ινδικές εταιρείες. Τον Νοέμβριο του 2020 το δίκτυο των ψεύτικων λογαριασμών αναρτούσε μέμς και σχόλια ενάντια στο εμβόλιο AstraZeneca. Μάλιστα χρησιμοποιούσε πλάνα από την ταινία «Ο πλανήτης των πιθήκων» λέγοντας ότι το εμβόλιο μετατρέπει τους ανθρώπους σε πιθήκους. 

Μετά από 5 μήνες, τον Μάιο του 2021, οι δημιουργοί της καμπάνια κατά των εμβολιασμών ξεκίνησαν διαδικτυακό πόλεμο κατά του εμβολίου Pfizer, διαδίδοντας ένα δήθεν εσωτερικό εγγραφο που υποτίθεται ότι διέρρευσε από την εταιρία AstraZeneca μετά από επίθεση χάκερ. Σύμφωνα με το Facebook, οι δύο αυτές φάσεις δράσης του παράνομου δικτύου παραπληροφόρησης συνέπεσαν με τις περιόδους όπου ορισμένες κυβερνήσεις έπαιρναν αποφάσεις για την έγκριση χρήσης ορισμένων εμβολίων. 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, εκπρόσωποι της Fazze ήρθαν σε επικοινωνία με γνωστούς μπλόγκερς του YouTube και TikTok για την δημοσιοποίηση έναντι αμοιβής παραπληροφορητικού περιεχομένου. Μάλιστα δύο γνωστοί influencers -από τη Γαλλία και τη Γερμανία- κατήγγειλαν αυτό το γεγονός στις αρχές του χρόνου, γεγονός που αποτέλεσε την αφετηρία για να ξεκινήσει την έρευνά του το Facebook. 

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Facebook, η εταιρία μπλόκαρε 65 λογαριασμούς στο Facebook που σχετίζονται με την Fazze και 243 λογαριασμούς στο Instagram. 24.000 χρήστες ήταν γραμμένοι σε αυτούς. 

Διαβάστε λεπτομέρειες της υπόθεσης στο Reuters