Ομοφοβικό παραλήρημα στη Ρωσική Εκκλησία

«Δικτατορία της μειοψηφίας» χαρακτήρισε τους εκπροσώπους της LGBT κοινότητας ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας του εκπομπής «Εκκλησία και κόσμος» στο κανάλι Россия 24. Ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ρωσικής Εκκλησίας επανέλαβε όλα τα επιχειρήματα που συνήθως ακούγονται από τους ομοφοβικούς και τους ρατσιστές σε βάρος μειονοτήτων. Ο ίδιος ενώ δήθεν αναγνώρισε το δικαίωμα του καθενός «να κάνει ό,τι ως ελεύθερος πολίτης» ωστόσο μίλησε για προπαγάνδα του τρόπου ζωής τους «σε ανηλίκους» μιλώντας γενικά και αόριστα για τις παρελάσεις Pride και χωρίς να διευκρινίζει πως γίνεται αυτή η «προπαγάνδα».

Ο ίδιος είπε ότι ενώ σπούδαζε στην Αγγλία τη δεκαετία του 90’, όταν «δεν υπήρχε τέτοια ξεδιαντροπιά του LGBT και μόλις αυτό ξεκινούσε»  τότε «σταδιακά ξεκινούσαν να εισάγουν αυτά τα στάνταρτς, πως στα πανεπιστήμια γινόντουσαν διαλέξεις, στοχευμένες στην άνοδο του επιπέδου της ανεκτικότητας σε ανθρώπους που διεξάγουν τέτοιον τρόπο ζωής». 

Αυτές οι «διαλέξεις», σύμφωνα με τον Ιλαρίωνα ήταν «μια μακρή διαδικασία που οδήγησε σήμερα ουσιαστικά σε δικτατορία αυτής της μειοψηφίας πάνω στην παραδοσιακή πλειοψηφία. Παρεμπιπτόντως αυτή η μειοψηφία είναι πολύ επιθετική, επιτυγχάνει τα δικαιώματά του με διάφορους τρόπους, διεξάγουν παρελάσεις, επιδεικνύουν τον τρόπο ζωής τους. Δεν γίνεται λόγος ότι ο κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος πολίτης σε ελεύθερη χώρα και μπορεί να ζει όπως θέλει. Αλλά λόγος γίνεται για ότι απαιτείται δημόσια επίδειξη αυτού του τρόπου ζωής, απαιτείται δημόσια αναγνώριση, επιδιώκουν την προπαγάνδα αυτού του τρόπου ζωής ανάμεσα σε ανηλίκους και σε αυτό έχουν καταφέρει μεγάλες επιτυχίες στη δύση. Βάζω φυσικά τη λέξη επιτυχίες σε εισαγωγικά». 

Καταλήγοντας ο Ιλαρίωνας αναφέρει ότι «δόξα το Θεό» τέτοια δεν συμβαίνουν στη Ρωσία.

Να θυμίσουμε ότι λίγες εβδομάδες νωρίτερα, παρόμοιες δηλώσεις γινόντουσαν και από ιερείς της Εκκλησίας της Γεωργίας με αποτέλεσμα ορισμένα άτομα, υποκινούμενα από απόψεις όπως του Ιλαρίωνα, να πραγματοποιήσουν αιματηρές επιθέσεις κατά εργαζομένων στα ΜΜΕ στη Τιφλίδα και ένας εκ των θυμάτων να χάσει τη ζωή του ως αποτέλεσμα αυτών των επιθέσεων.