Στην Ελλάδα αρπάζουν τους Ρώσους και τους ρίχνουν άδικα στη φυλακή; Η Μπούτινα ξέρει την απάντηση

Θέλοντας να καταγγείλει τις ελληνικές και τις «δυτικές» αρχές για μεροληπτική συμπεριφορά απέναντι στους ρώσους, η καταδικασμένη για κατασκοπεία και υποψήφια με το κόμμα του Πούτιν Μαρία Μπούτινα, κατήγγειλε άθελά της την αδιαφορία των ρωσικών αρχών σε σχέση με τους πολίτες της (ή αυτούς που θεωρεί ότι είναι πολίτες της). Το περιστατικό έγινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έκανε με ναυτικό – πρώην κρατούμενο ελληνικών φυλακών.

Για την ιστορία, η Μαρία Μπούτινα είχε καταδικαστεί το 2018 στις ΗΠΑ για κατασκοπεία και εκδόθηκε στη Ρωσία αφού εξέτισε ενάμιση χρόνο σε αμερικανική φυλακή. Μετά από την «υποδοχή ήρωα» στην πατρίδα της, έπιασε δουλειά στο RT (διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο με το οποίο η Ρωσία προωθεί την προπαγάνδα της) ενώ παράλληλα δημιούργησε ίδρυμα, που εμφανίζεται να έχει ως στόχο την στήριξη των ρώσων φυλακισμένων στο εξωτερικό. Σήμερα είναι υποψήφια με το κυβερνών κόμμα του Πούτιν για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Πριν λίγες ημέρες στην εκπομπή της, όπου παρουσιάζει περιπτώσεις ρώσων που έχουν φυλακιστεί σε ξένες φυλακές, η Μπούτινα φιλοξένησε τον Μαξίμ Μπόνταρ, έναν κάτοικο Κριμαίας*, ο οποίος είχε συλληφθεί το 2017 ενώ οδηγούσε πλωτό μέσο κοντά στη Ρόδο. Οι λιμενικές αρχές συνέλαβαν τον νεαρό, τον οδήγησαν στα κρατητήρια του Λιμενικού και μετά στον Εισαγγελέα. Καταδικάστηκε για παράνομη διακίνηση μεταναστών σε 6 χρόνια και 3 μήνες, αργότερα η ποινή του μειώθηκε.

* Η χερσόνησος της Κριμαίας είναι ουκρανικό έδαφος που έχει καταληφθεί παράνομα από τον ρωσικό στρατό και οι ρωσικές αρχές θεωρούν παρανόμως ότι οι κάτοικοι Κριμαίας είναι κάτοικοι Ρωσίας.

Καταγγελίες για προσπάθεια δωροδοκίας και άλλα τέρατα

Κατά την αφήγησή του στην εκπομπή, ο νεαρός ναυτικός κατήγγειλε «σημεία και τέρατα». Περιέγραψε κακές συνθήκες κράτηση, καταπάτηση των δικαιωμάτων του, ξυλοδαρμούς κ.ά. Είπε ότι στην Ελλάδα συλλαμβάνουν τους ρωσόφωνους και τους κρατάνε στη φυλακή επειδή «είναι μπίζνες» και το ελληνικό κράτος παίρνει 86 ευρώ τη μέρα για κάθε κρατούμενο από την Ε.Ε. Παράλληλα ότι ο Έλληνας εισαγγελέας του πρότεινε για να ελευθερωθεί να πληρώσει 5.000 ευρώ. Η στιχομυθία με την Μπούτινα είχε ως εξής:

Μπούτινα: Ναι αλλά νομίζω σας πρότειναν να λύσετε το θέμα με 5.000 ευρώ. 

Μπόνταρ: Ναι αυτό έγινε αμέσως (σ.σ. εννοεί μόλις συνελήφθη). «Θέλετε να βγείτε έξω, βρείτε 5.000 ευρώ”. Και εγώ στέκομαι φορόντας το σορτς μου και ρωτάω τον Εισαγγελέα, “από ποια τσέπη να σας τα βγάλω;»

Σε αυτό το σημείο η Μπούτινα βέβαια δεν επέμενε να μάθει περισσότερα, που έγινε αυτό, ποιος ήταν ο Εισαγγελέας, μήπως απλώς του πρότειναν να πληρώσει δικηγόρο. Άφησε να εννοηθεί ότι επρόκειτο για απόπειρα παθητικής δωροδοκίας. 

Η Μπούτινα δεν επέμενε όμως και σε άλλο σημείο της αφήγησης περιπέτειες του νεαρού. Αυτό που αφορούσε στο αν εκπρόσωποι του ρωσικού προξενείου ήρθαν προκειμένου να τον βοηθήσουν. Ενώ ο Μπόνταρ έχει συλληφθεί το καλοκαίρι του 2017, για πρώτη φορά συναντάται με εκπρόσωπο του ρωσικού προξενείου τον Ιούλιο του 2020, λίγο πριν εκδοθεί στη Ρωσία.

Μάλιστα όπως προκύπτει από την αφήγηση, η έκδοση στη Ρωσία έγινε γιατί σε βάρος του Μπόνταρ εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα της Ρωσίας για υπόθεση του 2015. Και είναι βέβαια λογικό, διότι εφόσον ο Μπόνταρ είναι κάτοικος Κριμαίας είναι Ουκρανός πολίτης και με κανέναν άλλο τρόπο δεν θα μπορούσε να εκδοθεί στη Ρωσία. Ωστόσο ο νεαρός προφανώς δεν το ήξερε και αντι να απευθυνθεί στις διπλωματικές αρχές της Ουκρανίας περίμενε βοήθεια από τους Ρώσους. Οι ρώσοι διπλωμάτες, όπως προκύπτει από την συνέντευξη όχι μόνο δεν τον βοήθησαν τρία ολόκληρα χρόνια αλλά δεν ήρθαν καν σε επαφή μαζί του για να ρωτήσουν αν χρειάζεται κάτι.

Τα δύσκολα προβλήματα δεν έχουν εύκολες λύσεις

Επειδή έχω ασχοληθεί προσωπικά με υποθέσεις Ουκρανών ναυτικών που κατέληξαν στις ελληνικές φυλακές κατηγορούμενοι για διακίνηση παράνομων μεταναστών γνωρίζω ότι όντως πρόκειται για πολύ δυσεπίλυτο θέμα. Μιλώντας με ουκρανούς συναδέλφους τους έχω εξηγήσει επανειλημμένα ότι το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης είναι ευαίσθητο για την Ελλάδα και τέτοιου είδους αδικήματα τιμωρούνται παραδειγματικά. Και το ζήτημα των συλλήψεων διακινητών δεν έχει καμία σχέση με την εθνικότητά τους.

Μετά από πολλή προσπάθεια καταφέραμε το να επιστρέψουν ορισμένοι ναυτικοί στην Ουκρανία. Όχι καταδικασμένοι για διακίνηση μεταναστών αλλά άτομα που είχαν εγκλωβιστεί σε πλοία – δεσμευμένα για λαθρεμπόριο, δεν είχαν σχέση με την ουσία των υποθέσεων και παρέμειναν εκεί λόγω γραφειοκρατικών καθυστερήσεων. Παράλληλα, Ουκρανοί πολιτικοί που ασχολήθηκαν με το θέμα έκαναν μεγάλη καμπάνια στα ΜΜΕ προκειμένου να προειδοποιήσουν τους ναυτικούς τους να μην μπλέκουν με δουλειές και με άτομα αμφιβόλοι νομιμότητας με κίνδυνο να βρεθούν στη φυλακή. Η καμπάνια απέδωσε καρπούς ωστόσο και σήμερα αρκετοί την πατάνε είτε λόγω αφέλεια είτε επειδή το εύκολο χρήμα είναι διαχρονικά μια καλή παγίδα.

Γύρω μας όλοι είναι εχθροί

Αντίθετα, η Μπούτινα όχι μόνον επιμένει ότι οι συλλήψεις γίνονται επειδή πρόκειται για Ρώσους αλλά και μιλάει ανοιχτά για κάποιο «σχέδιο της δύσης» που υλοποιείται σε αντιπαράθεση της ρωσικής πολιτικής σε άλλους τομείς. Σε κάποια στιγμή η Μπούτινα λέει: «Διαβάσαμε ότι πολλοί Ουκρανοί που είχαν τις ίδιες κατηγορίες αφέθηκαν ελεύθεροι». Εκτός από το αναληθές αυτών των επιχειρημάτων, μπορούμε να δούμε και τον στόχο τους.

Κατ αρχάς ενώ οι ρώσοι πολίτες που -σύμφωνα με την ίδια την Μπούτινα- παραμένουν σε ελληνικές φυλακές είναι γύρω στα 20 άτομα, την ίδια ώρα οι Ουκρανοί είναι περισσότεροι από 100. Άρα δεν μπορεί να τεθεί ζήτημα μεροληψίας ειδικά για τους Ρώσους. Παράλληλα, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις της ίδιας της 32χρονης παρουσιάστριας, οι προξενικές αρχές της Ρωσίας στην Ελλάδα δεν ασχολούνται με αυτό το θέμα. Ωστόσο είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι για τις ουκρανικές προξενικές αρχές το ζήτημα των Ουκρανών κρατουμένων είναι πρώτης προτεραιότητας. Ίσως για αυτό η Μπούτινα μιλάει για περιπτώσεις «ευνοϊκότερης μεταχείρισης». Πρόκειται για «ευνοϊκότερη μεταχείριση» από τις αρχές των πατρίδων τους και όχι από τις ελληνικές αρχές.

Και βέβαια, το αντι-ευρωπαϊκό παραλήρημα της Μπούτινα αντικατοπτρίζει μια ολόκληρη κοσμοθεωρία της σημερινής πολιτικής ελίτ της Ρωσίας ότι «γύρω μας όλοι είναι εχθροί». Λέει κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης η Μπούτινα:  «Είναι στενά συνδεδεμένο με ζητήματα γεωπολιτικής. Φοβάμαι ότι το επόμενο διάστημα δεν πρέπει να περιμένουμε φιλική αντιμετώπιση απέναντι στους Ρώσους. Επειδή βλέπουμε ότι μόλις η Ρωσία αρχίζει να επιδεικνύει κάποια αυτονομία, να δηλώνει τα κυριαρχικά της δικαιώματα τότε νομίζω αρχίζουν να κυνηγούν τους πολίτες μας, επιλέγουν μεμονωμένα άτομα, τα αρπάζουν, τα πετάνε στις φυλακές».

Η Μπούτινα είναι εκείνη που -ως μέλος κάποιας επιτροπής- πήγε στη φυλακή όπου κρατείτο ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος εκείνο το διάστημα κατήγγειλε τις συνθήκες κράτησής του. Επιτιθέμενη λεκτικά στον ρώσο πολιτικό κρατούμενο η Μπούτινα είχε πει ότι οι συνθήκες της συγκεκριμένης φυλακής είναι καλύτερες από τις συνθήκες σε ξενοδοχεία της πόλης όπου μεγάλωσε. 

Και δεν ξέρω σε ποιά πόλη και σε ποιες συνθήκες μεγάλωσε η καταδικασμένη για κατασκοπεία Μπούτινα ωστόσο, αν τα πράγματα είναι όπως τα περιγράφει η ίδια, δεν θα ήθελα αυτές οι συνθήκες να υπάρξουν και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Και προϋπόθεση για αυτό, σύμφωνα με την άποψή μου, είναι η ανεξάρτητη λειτουργία της δικαιοσύνης, γεγονός την ύπαρξη του η ίδια δείχνει να αγνοεί.