Μυστικές έρευνες και σχέδιο πολιτικής επιρροής στην Ελλάδα από τον «μάγειρα του Πούτιν»

Συνεργάτες του αποκαλούμενου «μάγειρα του Πούτιν» Ευγένι Πριγκόζιν έρχονταν στην Ελλάδα προκειμένου να σχηματίσουν άποψη για την κατάσταση στη χώρα μας και να φτιάξουν πλάνο πολιτικής διείσδυσης ενόψει εκλογών του 2019. Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα της κλειστής έκθεσης που παρουσίασε ο ρώσος πρώην ολιγάρχης Μιχαήλ Χοντορκόφσκι στην «Ειδική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για ξένη παρέμβαση σε όλες τις δημοκρατικές διαδικασίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένης της παραπληροφόρησης (INGE)» την περασμένη Δευτέρα.

Τα στοιχεία προέρχονται από την ερευνητική ομάδα του Χοντορκόφσκι «Ντοσιέ», η οποία τα τελευταία χρόνια ερευνά παράνομες ενέργειες του Κρεμλίνου σε διάφορα μέρη του κόσμου. Στην περίληψη της έκθεσης – που παρουσιάστηκε στην Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου – γίνεται ξεχωριστή αναφορά στην Ελλάδα.

«Συνεργάτες του Ευγένι Πριγκόζιν έρχονταν στην Ελλάδα προκειμένου να εξετάσουν τις δυνατότητες επιρροής στην πολιτική της χώρας και της ΕΕ στο σύνολο. Εχουμε βάσεις να υποθέτουμε ότι σχεδίαζαν τη στήριξη φιλοκρεμλινικών υποψηφίων (…) Σε αυτή τη βάση σχεδιαζόταν η δημιουργία φιλο-κρεμλινικού κόμματος στην Ευρώπη και επίσης η χρησιμοποίηση ελεγχόμενων πολιτικών για την αναδιανομή πόρων υπέρ των ρωσικών εταιρειών» ανέφερε ο Χοντορκόφσκι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκείνο το διάστημα (2018-2019) συνεργάτες του Πριγκόζιν πραγματοποίησαν στην Ελλάδα ποιοτικές (προσωπικές συνεντεύξεις) και ποσοτικές (γκάλοπ) έρευνες χαρτογραφώντας τις διαθέσεις της ελληνικής κοινής γνώμης και τη δυνατότητα ρωσικής διείσδυσης στις εκλογές με σκοπό την προώθηση φιλορωσικών συμφερόντων. Από την έρευνα προέκυψε ότι υπάρχει σημαντική επιρροή του Κρεμλίνου, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα: «Για το 2019 είχαν ήδη ετοιμαστεί 15 πολιτικοί που περίμεναν τη βοήθεια του Κρεμλίνου. 12 από αυτούς ενεργοί δήμαρχοι, ένας αναπληρωτής δήμαρχος, ένας ενεργός περιφερειάρχης και ένας υποψήφιος για περιφερειάρχης. Επίσης οι ίδιοι αναφέρουν ότι υπάρχουν ακόμα περίπου 30 δήμοι, με τους οποίους έχουν δημιουργηθεί επαφές και χρειάζονται περαιτέρω δουλειά. Ξεχωριστά επισημαίνεται η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα (σ.σ. Αττική)» είπε ο Χοντορκόφσκι.

Πηγές αναφέρουν ότι οι έρευνες της ομάδας Πριγκόζιν στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου και γκάλοπ που έγινε σε συνεργασία με γνωστή εταιρεία δημοσκοπήσεων, πραγματοποιήθηκαν σε συνθήκες μυστικότητας, χωρίς να αναφέρεται ο σκοπός και ο ανάδοχος ενώ οι πληρωμές έγιναν χωρίς αποδείξεις και με μετρητά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ένας από τους βασικούς σκοπούς της μυστικής αποστολής στην Ελλάδα ήταν η προώθηση κλίματος διάσπασης μέσα στην ελληνική κοινωνία πάνω σε διάφορα θέματα, όπως το ελληνοσκοπιανό. «Εχουμε έγγραφα σύμφωνα με τα οποία οι πολιτικοί αναλυτές του Κρεμλίνου σχεδίαζαν να ενισχύουν τις αντιευρωπαϊκές και αντιαμερικανικές διαθέσεις ανάμεσα στους ψηφοφόρους» επισημαίνεται στην προφορική ενημέρωση.

Αξίζει να αναφερθει ξεχωριστά ότι ένα από βασικά ζητήματα στα οποία συγκέντρωναν την προσοχή τους στην Ελλάδα οι συνεργάτες του Πριγκόζιν είναι το εκκλησιαστικό. Μεγάλο ενδιαφέρον φαίνεται να υπήρχε για το Αγιο Ορος, γεγονός που αποδεικνύεται και από τη γεωγραφική κατανομή της «πολιτικής  επιρροής». Ανάμεσα στα συμπεράσματα της ομάδας Πριγκόζιν φέρεται να είναι και το γεγονός ότι εκείνο το διάστημα 40% της ελληνικής κοινής γνώμης αγνοούσε σχετικά με την αντιπαράθεση του Πατριαρχείου Μόσχας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο με αφορμή το ζήτημα της Ουκρανικής Εκκλησίας, γεγονός που σκόπευαν να χρησιμοποιήσουν ως άλλο έναν μοχλό για τη διάσπαση της ελληνικής κοινής γνώμης.

«Σύμφωνα με την άποψή μας, οι δομές του Πριγκόζιν είναι στενά συνδεδεμένες με την FSB (σ.σ. ρωσική μυστική υπηρεσία) και το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας» είπε στην αναφορά του ο Χοντορκόφσκι. Ο Πριγκόζιν είναι στενός συνεργάτης του Βλαντίμιρ Πούτιν και σε αυτόν αποδίδονται πρότζεκτ όπως οι φάρμες τρολ του Κρεμλίνου και η ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Βάγκνερ, που πολεμάει στη Συρία και σε άλλα σημεία του πλανήτη, όπου θέλει να έχει παρουσία η Ρωσία αλλά δεν μπορεί να στείλει τον επίσημο στρατό της.

Όσον αφορά τη δράση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα, αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες ο Κρίστο Γκρόζεφ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Bellingcat, είχε πει σε συνέντευξή του ότι οι δύο πράκτορες της FSB «Πετρόβ και Μπασίροφ» – στους οποίους αποδίδεται η απόπειρα δηλητηρίασης του πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στο Σόλσμπερι της Αγγλίας το 2018 και οι εκρήξεις στην Τσεχία το 2014 – είχαν επίσης περάσει από τη χώρα μας. Χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια άλλη διευκρίνιση.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ στις 15 Μαΐου 2021