Ο Ν. Δένδιας προσκάλεσε την Σβ. Τιχανόβσκαγια στην Αθήνα

Με επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα κάλεσε την επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας Σβετλάνα Τιχανόβσκαγια ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχαν χθες. Η Τιχανόβσκαγια επικοινώνησε διαδικτυακά τον Νίκο Δένδια, από το Βίλνιους της Λιθουανίας όπου βρίσκεται, προκειμένου να τον ευχαριστήσει για την θέση που κρατάει η χώρα μας στην κρίση που εξελίσσεται στη Λευκορωσία από τον περασμένο Αύγουστο. Ακολουθώντας τη γραμμή της Ε.Ε., οι ελληνικές αρχές δεν έχουν αναγνωρίσει τον Λουκασένκο ως νόμιμο πρόεδρο της Λευκορωσίας και τις εκλογές ως νόμιμες.

Είναι η δεύτερη συζήτηση που έχουν καθώς είχαν συναντηθεί στη Μπρατισλάβα το προηγούμενο Φθινόπωρο. Χθες συζητήθηκε η κατάσταση στη Λευκορωσία, η κλιμάκωση των διώξεων των αντιφρονούντων από το καθεστώς Λουκασένκο καθώς προοπτικές επίλυσης της κρίσης. Οι δύο τους συμφώνησαν για την ανάγκη διαλόγου και προσπάθειας εύρεσης ειρηνικής διεξόδου. 

Περιγράφοντας τις διώξεις στις οποίες υπόκειται χιλιάδες άτομα στη Λευκορωσία, η Τιχανόβσκαγια στάθηκε -μεταξύ άλλων- στις διώξεις κατά των δημοσιογράφων, όπως για παράδειγμα ο αρχισυντάκτης του Intex-Press Βλαντίμιρ Γιανουκέβιτς, ο οποιος απειλείται με δίωξη μόνο επειδή δημοσίευσε συνέντευξη με την ίδια. Η Τιχανόβσκαγια επεσήμανε την ανάγκη συντονισμού των κινήσεων της Ε.Ε. και των ΗΠΑ όσον αφορά τη Λευκορωσία. 

Από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας κάλεσε την Σβετλάνα Τιχανόβσκαγια με επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

Για περισσότερα, διαβάστε την πρόσφατη συνέντευξη που έκανα με την Σβετλάνα Τιχανόβσκαγια