Ένα απόρρητο τηλεγράφημα συνήθως δεν έχει καλά νέα

Η σημερινή ανακοίνωση του ΥΠ.ΕΞ, με την οποία ανακαλεί προσωρινα από το Αζερμπαϊτζάν τον Έλληνα πρέσβη Νικόλαο Πιπερίγκο τονίζει τη κακή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών. Το Αζερμπαϊτζάν και προσωπικά ο πρόεδρος Αλίεβ επέλεξε να συνταχθεί με την Τουρκία σε όλα τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα και μάλιστα συμπεριφέρθηκε με τρόπο που θα λέγαμε «βασιλικότερος του βασιλέως». Η απάντηση του ελληνικού ΥΠ.ΕΞ αφορά τις αναπάντεχες «εκπλήξεις» που περίμεναν τον πρέσβη Ν. Πιπερίγκο στις 2 Σεπτεμβρίου, όταν έλαβε τα διαπιστευτήριά του από τον πρόεδρο Αλίεβ.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, αντί να πει τα στον Πρέσβη τις γνωστές τυπικούρες που είθισται να λέγονται σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως «τα κράτη μας έχουν μια μακρά πορεία συνύπαρξης» και «ελπίζω να μια αμοιβαία καλή συνεργασία» και άλλα τέτοια, ο Αλίεβ σχεδόν επιτέθηκε στον Πιπερίγκο λέγοντας ότι ασπάζεται πλήρως τις τουρκικές θέσεις στο θέμα του Αιγαίου: «Δεν είναι μυστικό ότι η Τουρκία δεν είναι μόνο ο φίλος και εταίρος μας, αλλά μια αδελφική χώρα για μας. Υποστηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Τουρκία χωρίς κανέναν δισταγμό σε όλες τις περιστάσεις. Αυτοί υποστηρίζουν το Αζερμπαϊτζάν σε όλα τα ζητήματα και τους υποστηρίζουμε σε όλα τα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των ζητημάτων πληροφοριών στην Ανατολική Μεσόγειο» και «Θα ήθελα να βρω κάτι θετικό, αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να το βρω. Ίσως ελπίζουμε ότι η καινούργια κυβέρνηση της Ελλάδας που ήρθε στην εξουσία σχετικά πρόσφατα, θα αναθεωρήσει την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης έναντι του Αζερμπαϊτζάν» (πηγή: Energypress.gr).

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που έχω, εκτός από αυτά -που ειπώθηκαν δημόσια- ο Αλίεβ είπε στον πρέσβη και άλλα…. χειρότερα, τα οποία ο Πιπερίγκος έγραψε σε ένα απόρρητο τηλεγράφημα και έστειλε στο ελληνικο ΥΠ.ΕΞ. Οπότε, με καθυστέρηση ενός μήνα και αφού μεσολάβησαν και άλλα γεγονότα, σήμερα το ΥΠ.ΕΞ ανακοίνωσε ότι «Σε συνέχεια των απολύτως ανυπόστατων και προσβλητικών ισχυρισμών της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν περί δήθεν ανοχής του Ελληνικού Κράτους σε προετοιμασία τρομοκρατικών ενεργειών, σε προσπάθειες στρατολόγησης τρομοκρατών μαχητών και κυβερνοεπιθέσεις από την ελληνική επικράτεια κατά του Αζερμπαϊτζάν, στο πλαίσιο της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, έγινε χθες στο Υπουργείο Εξωτερικών αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας στον Πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν. Σε συνέχεια του διαβήματος, ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Αζερμπαϊτζάν, κ. Ν. Πιπερίγκος, εκλήθη στην Αθήνα για διαβουλεύσεις, με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.»

Βέβαια, καθόλου καλές θεωρώ ότι δεν είναι αυτές οι εξελίξεις ούτε για την Ελλάδα ούτε για το Αζερμπαϊτζάν.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *