Ένα μπράβο στον Πούτιν που κατάφερε και πήρε αυτά που ήθελε

Ορισμένοι που αγνοούν τον τρόπο που δουλεύουν τα πράγματα και κυρίως το πως σκέπτεται η ηγεσία της Ρωσίας είχαν ορισμένες πλάνες σχετικά με τη βοήθεια που πρόκειται να παράσχει η Ρωσία στην Αρμενία «επειδή είναι ορθόδοξη χώρα», «επειδή είναι αντίπαλος με την Τουρκία» επειδή «είναι φίλοι με τους Αρμένιους». Προφανώς ακόμα και οι πιο αφελείς έμαθαν πως λειτουργούν τα πράγματα:

  • Αν χθες δεν είχε καταρριφθεί το ρωσικό ελικόπτερο η Ρωσία δεν θα είχε χθες αφορμή να απειλήσει με πόλεμο και ο Πασινιάν πήγαινε μόνος του σε διαπραγματεύσεις. Ή θα έπεφτε το Στεπανακέρτ. Και στις δύο περιπτώσεις η Ρωσία θα έβγαινε από το παιχνίδι και το Καραμπάχ περνούσε στο Αζερμπαϊτζάν με την μορφή αυτόνομης περιφέρειας, όπως πριν το 1991.
  • Πέραν του γεγονότος ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τον χριστιανισμό για να χτυπήσει τη δύση, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Ελληνισμό, η Ρωσία δεν είναι μια χριστιανική χώρα. Είναι χώρα που έχει πολλούς χριστιανούς, πολλούς μουσουλμάνους και αρκετούς βουδιστές. Δεν θα δώσει δλδ ανοιχτά προτίμηση σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής σε κάποια θρησκεία γιατί θα δημιουργήσει πρόβλημα στο εσωτερικό της. Το είδαμε με τις πολύ μετρημένες δηλώσεις για το θέμα της Αγίας Σοφίας.
  • ️Μια ρωσική παροιμία λέει: «Οι μόνοι φίλοι της Ρωσίας είναι ο στρατός και το ναυτικό της». Αυτό ισχύει πάντα. Αγαπάει μόνο τη δύναμη.
  • Το Κρεμλίνο δεν είναι φίλος με κανέναν και συμπαθεί μόνο τα δικτατορικά καθεστώτα. Συμπαθούσε τον Τραμπ και στην Ευρώπη εκτιμάει ΜΟΝΟ την Μέρκελ. Αυτό επειδή η σημερινή νοοτροπία του Κρεμλίνου είναι η νοοτροπία των ιδιοκτητών του Κρεμλίνου: Εκτιμάει μόνο τη δύναμη.
  • Η Ρωσία δεν θα βγει σε ανοιχτή αντιπαράθεση με την Τουρκία. Όχι επειδή είναι φίλοι ή σύμμαχοι αλλά επειδή ξέρει ότι η Τουρκία δεν έχει τους ενδοιασμούς άλλων χωρών και θα αντισταθεί επιφέροντας μεγάλες ζημιές. Φοβάται μόνο τη δύναμη.
  • Η Μόσχα συνέβαλλε στο να ΜΗΝ επιλυθεί η σύγκρουση στο Καραμπάχ όλα τα προηγούμενα χρόνια επειδή με αυτό τον τρόπο έπαιζε παράγοντας στην περιοχή και πουλούσε όπλα και στις δύο πλευρές. Με το ίδιο τρόπο είναι παίκτης στην Ουκρανία, στη Συρία, στη Βενεζουέλα και αλλού. Και αυτό το παιχνίδι το παίζει αρκετά καλά. Χθες ο Πούτιν -με ψέματα, εκβιασμούς και μπλόφες κατάφερε να κερδίσει άλλο ένα σημείο του χάρτη για να εκβιάζει τη διεθνή κοινότητα.
  • Ήδη οι «ειρηνοποιοί» του έχουν πάρει θέσει στο Ν. Καραμπάχ τουλάχιστον για 5 χρόνια. Παράλληλα δεν αποκλείεται, σε περίπτωση που οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της Αρμενίας κλιμακωθούν, να εμφανιστεί και ως σωτήρας του πρωθυπουργού Πασινιάν, βάζοντας στο χέρι και την Αρμενία, όπως έβαλε την Λευκορωσία σώζοντας τον Λουκασένκο πριν ένα μήνα. Ο υβριδικός πόλεμος μια χαρά δουλεύει.

Ένα μπράβο στον Πούτιν για τις τακτικές του ικανότητες. Και μια μούντζα στους υπόλοιπους.