Ρέζνικοβ: «Δεν υπάρχουν θετικά σενάρια για το Κρεμλίνο»

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολεξίι Ρέζνικοβ μου έδωσε συνέντευξη μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα. Αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις και τις προοπτικές της αναμενόμενης ουκρανικής αντεπίθεσης, στα όπλα που χρειάζεται η Ουκρανία, στο τι θέλει να πετύχει η Ρωσία αλλά και στο πως ο ίδιος βλέπει το τέλος του πολέμου.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Αποφεύγοντας -ως είθισται- να μιλήσει για συγκεκριμένους τύπους όπλων που ζήτησε από την Ελλάδα, ο κ. Ρέζνικοβ αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του. «Καταρχάς, θέλω να ευχαριστήσω τον συνάδελφό μου, Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, για τη γόνιμη συνεργασία και την πολύ γεμάτη επίσκεψη. Ευχαριστούμε επίσης ειλικρινά όλο τον ελληνικό λαό για την υποστήριξή του. Άλλωστε δεν πρόκειται μόνο για όπλα. Πολλοί Ουκρανοί που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον πόλεμο βρήκαν καταφύγιο στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, μέρος των κατοίκων της Μαριούπολης, η οποία καταστράφηκε από τα ρωσικά στρατεύματα. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ αυτούς που μας βοήθησαν σε περιόδους δυσκολίας».

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Ο ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ

«Όσον αφορά το ενδιαφέρον μας, έχουμε επανειλημμένα ανακοινώσει τις προτεραιότητές μας. Πρόκειται για την ενίσχυση της αντιαεροπορικής/αντιπυραυλικής άμυνας, των τεθωρακισμένων οχημάτων και των πυρομαχικών. Μας ενδιαφέρουν τα συστήματα σοβιετικού τύπου, μεταφέρονται πολύ γρήγορα στο πεδίο της μάχης, γιατί δεν χρειάζεται να τα μάθουμε. Όπως και όπλα ΝΑΤΟικού τύπου».

ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ

Οι συναντήσεις στο σχήμα Rammstein έχουν βοηθήσει την Ουκρανία να αποκτήσει σημαντικό οπλισμό, ακόμα και άρματα μάχης δυτικού τύπου. Μια από τις σημαντικές προτεραιότητες τώρα για την Ουκρανία είναι η απόκτηση δυτικών αεροσκαφών που θα συμβάλλουν σημαντικά και στην αεράμυνα της εμπόλεμης χώρας.

«Είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η απόφαση θα εγκριθεί και θα δημιουργηθεί ένας “αεροπορικός συνασπισμός”. Θέλω να τονίσω ότι πριν παραλάβουμε όλα τα όπλα, περάσαμε τη φάση των απαντήσεων τύπου “όχι, αυτό είναι αδύνατο». Πριν από τρεις μήνες ήταν “τα τανκς – είναι αδύνατον”. Τώρα η Ουκρανία έχει ήδη το Leopard, το Βρετανικό Challenger και το γαλλικό AMX. Η εμπειρία δείχνει ότι το «αδύνατο» πρέπει να ερμηνεύεται ως «όχι τώρα, αλλά αργότερα». Γι’ αυτό εργαζόμαστε ατάραχα με τους εταίρους. Καταλαβαίνουν ότι η απόφαση για τα αεροπλάνα θα παρθεί, το θέμα είναι μόνο στον τρόπο».

ΓΙΑ ΤΟ RAMMSTEIN

«Σήμερα η έμφαση στο Rammstein δίνεται στην εκπαίδευση του ουκρανικού στρατού, στην παροχή πυρομαχικών, στη σταθερή υποστήριξη, επισκευή, παραγωγή όπλων. Θα ήμουν κακός υπουργός αν έλεγα ότι είμαι ικανοποιημένος από όλα. Χρειαζόμαστε περισσότερα, τα χρειαζόμαστε πιο γρήγορα. Άλλωστε ο λαός μας πεθαίνει, ο εχθρός καταστρέφει τις πόλεις μας. Ωστόσο, δεν βλέπω τα σημάδια της κόπωσης των συμμάχων που αναφέρατε» τονίζει ο κ. Ρέζνικοβ απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.

ΦΕΤΟΣ ΙΣΩΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η «ΑΝΑΤΡΟΠΗ»

«Αυτή τη στιγμή βλέπουμε την προοπτική να κάνουμε μια σημαντική ανατροπή στο πεδίο της μάχης φέτος» λέει ο υπουργός αναφερόμενος στην αναμενόμενη αντεπίθεση των Ουκρανών, η οποία -τονίζε- σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί από την στρατιωτική και μη στρατιωτική  υποστήριξη των εταίρων.

ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΟΥΚΡΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

Χωρίς αναφέρεται σε συγκεκριμένους χρόνους, ο κ. Ρέζνικοβ απαριθμεί τις προϋποθέσεις για να γίνει η αντεπίθεση: «Ο ουκρανικός στρατός πρέπει να είναι έτοιμος, ο εχθρός πρέπει να εξαντλήσει τις δικές του επιθετικές δυνατότητες και ο καιρός να είναι ευνοϊκός». Οι δυνατότητες των Ουκρανών μεγαλώνουν, τονίζει. «Στο Μπαχμούτ, οι στρατιώτες μας κρατούν το φρούριο, οι Ρώσοι υφίστανται κολοσσιαίες απώλειες και θα αναγκαστούν να σταματήσουν. Ήδη τώρα, για να διατηρήσει την πίεση στον Μπαχμούτ, η ρωσική διοίκηση αναγκάζεται να αποδυναμώσει άλλες κατευθύνσεις. Δηλαδή διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις (σ.σ. για την αντεπίθεση)».

ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΝ ΟΙ ΡΩΣΟΙ

Μετά την αποτυχία των Ρώσων να «πάρουν το Κίεβο σε τρεις μέρες» ποιοί είναι πλέον οι στόχοι τους, ρωτάμε τον Υπουργό. «Ο στόχος της Ρωσίας παραμένει ο ίδιος – να καταστρέψει την Ουκρανία ως κυρίαρχο, ανεξάρτητο κράτος. Αυτό προέρχεται από τη γενική στρατηγική του Κρεμλίνου – να δείξει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στο ρωσικό καθεστώς. Ως εκ τούτου, η Ρωσική Ομοσπονδία προσπάθησε να υπονομεύσει την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Και αν είχαν πετύχει στην Ουκρανία, θα είχαν προχωρήσει παρακάτω. Οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία το καταλαβαίνουν αυτό καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον, επομένως μας υποστηρίζουν ενεργά».

«Η ύπαρξη της Ουκρανίας αποτελεί απειλή για το ρωσικό καθεστώς. Η επιτυχία μας θα δείξει στους απλούς Ρώσους ότι οι ευρωπαϊκές αξίες λειτουργούν. Ότι μπορείς να ζεις ελεύθερα, σε ευημερία, χτίζοντας συνεργασία με άλλες χώρες. Και όχι στη φτώχεια, πίσω από έναν σιδερένιο φράχτη, να πιστεύεις ότι όλοι γύρω είναι εχθροί. Αυτό θα καταστρέψει το καθεστώς του Κρεμλίνου. Ως εκ τούτου, το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί διάφορα μέσα – στρατιωτικό, ενεργειακό εκβιασμό, επισιτιστικό εκβιασμό, επιθέσεις σε ειρηνικές πόλεις, κυβερνοεπιθέσεις για να υπονομεύσει την Ουκρανία. Χρησιμοποιούν πράκτορες σε θρησκευτικές οργανώσεις, προπαγάνδα. Ο στρατηγικός τους στόχος δεν έχει αλλάξει» τονίζει.

ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ

Ρωτήσαμε τον κ. Ρέζνικοβ και σχετικά με το πρόσφατο «σκάνδαλο» με τις προμήθειες υλικού στον Ουκρανικό στρατό. Μας απαρίθμησε σειρά πρωτοβουλιών που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων ενώ αναφέρθηκε λεπτομερώς στο σύστημα ελέγχου δυτικών προμηθειών προς την Ουκρανία: «Από το 2022, η Ουκρανία χρησιμοποιεί με επιτυχία το σύστημα λογιστικής και ελέγχου της εφοδιαστικής του ΝΑΤΟ — LOGFAS. Χάρη στην ενσωμάτωση αυτού του συστήματος παρακολούθησης της προμήθειας όπλων στην Ουκρανία από χώρες εταίρους, διασφαλίζεται ο πλήρης έλεγχος κάθε μονάδας όπλων που εισέρχεται στο έδαφος της Ουκρανίας(…)».

ΠΩΣ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ

Ποια είναι η τελική έκβαση του πολέμου, σύμφωνα με τον Ουκρανό αξιωματούχο; «Ο πόλεμος θα τελειώσει με τη νίκη της Ουκρανίας και του ελεύθερου κόσμου. Αυτό είναι ήδη προφανές. Η στρατηγική ήττα της Ρωσίας είναι προφανής σε όλους. Ο στρατηγός Mark Milley, επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, λέει ακόμη περισσότερα – η Ρωσία έχασε στρατηγικά, σε επιχειρησιακό επίπεδο, και τώρα χάνει σε τακτικό επίπεδο».

«Δεν υπάρχουν θετικά σενάρια για το Κρεμλίνο. Οι Ρώσοι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν όλα τα εδάφη που έχουν καταληφθεί, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, θα πληρώσουν αποζημιώσεις και οι εγκληματίες πολέμου θα τιμωρηθούν. Η Μόσχα μπορεί μόνο να συνεχίσει την αγωνία, να σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη πολίτες της και δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς. Και να τους βλάπτει όλους. Γιατί ο πόλεμος εμποδίζει την ανάπτυξη».

ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΡΩΣΙΚΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Ο ίδιος αναφέρεται και στο μερίδιο ευθύνης που αντιστοιχεί στη Δύση όσον αφορά στον τερματισμό της τραγωδίας που έπληξε την Ουκρανία: «Ο χρόνος της ήττας της Ρωσίας εξαρτάται από το αν θα λάβουμε βοήθεια έγκαιρα και σε επαρκή ποσότητα. Θα συμμορφωθούν οι ίδιοι οι εταίροι μας με τις κυρώσεις; Για παράδειγμα, ορισμένες δυτικές εταιρείες συνεχίζουν να προμηθεύουν προϊόντα υπό κυρώσεις που χρησιμοποιεί η Ρωσία για την κατασκευή όπλων. Ορισμένες ναυτιλιακές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών, βοηθούν στην παράκαμψη των κυρώσεων στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου. Χρηματοδοτεί τους φόνους. Αυτός είναι ο λάθος τρόπος. Κάποιος θα κάνει εκατομμύρια τώρα, και ταυτόχρονα όλοι χάνουν» αναφέρει.

Συνέντευξη στον Κώστα Ονισένκο

Τμήμα της συνέντευξης δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ στις 14 Απριλίου 2023