Σ. Ταρούτα: «Περισσότεροι από 50.000 οι νεκροί στη Μαριούπολη»

Ο Σεργκέι Ταρούτα είναι βουλευτής του Ουκρανικού κοινοβουλίου και επιχειρηματίας, ο οποίος έχει συνδέσει το όνομά του με τη Μαριούπολη. Γέννημα θρέμμα αυτής της παραθαλάσσιας πόλης και ο ίδιος πριν τον πόλεμο περνούσε το περισσότερό του χρόνο εκεί. Όπως και πολλοί Ουκρανοί, ασχολείται αυτή την περίοδο με τον συντονισμό βοήθειας στο μέτωπο του πολέμου και με την αρωγή των προσφύγων από τις περιοχές που έχουν πληγεί από τον πόλεμο.

Συνέντευξη στον Κώστα Ονισένκο

Εξαιτίας του μεγάλου δικτύου γνωστών και συνεργατών έχει άμεση πληροφόρηση για αυτά που συμβαίνουν στην Αζοφική και είναι ο πρώτος από τον οποίον έγινε γνωστή η σοκαριστική είδηση του βομβαρδισμού του Θεάτρου Δράματος στις 16 Μαρτίου. Κατά τη διάρκεια της συζήτησής μας ο ίδιος παρουσίασε μια εικόνα της σημερινής Μαριούπολης, πολύ χειρότερη ακόμα και από εκείνη που έχουμε από άλλες πηγές. Ο ίδιος ωστόσο πιστεύει ότι αν και πληγωμένη, η πόλη την οποία ίδρυσαν οι Έλληνες της Κριμαίας το 1778 στα παράλια της Αζοφικής Θάλασσας θα συνεχίσει να υπάρχει και στο μέλλον, αν και έχοντας μεταλλαχθεί ριζικά.

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μου στη Μαριούπολη έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 50.000 άτομα. Ανάμεσα σε αυτούς και τουλάχιστον χίλια παιδιά. Αυτό το συμπεραίνω από τις πληροφορίες που έχω από το κοντινό μου περιβάλλον, από φίλους και γνωστούς. Ακόμα αυτός ο αριθμός προκύπτει αν υπολογίσουμε τον συνολικό αριθμό των βομβαρισμένων πολυκατοικιών στην πόλη και τον μέσο όρο των νεκρών που έχουμε από την κάθε πολυκατοικία, όπου έχουμε μάθει αυτό τον αριθμό. Ακόμα έχουμε μια εικόνα και από τα νεκροταφεία που είχαν δημιουργηθεί στις γειτονιές» λέει ο Ταρούτα. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία των διαστημικών λήψεων, πάνω από το 90% των πολυκατοικιών στη Μαριούπολη έχουν γκρεμιστεί ή υποστεί σημαντικές ζημιές ως αποτέλεσμα των ρωσικών βομβαρδισμών. «Στο Θέατρο Δράματος εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν πάνω από 500 άτομα. 300 άτομα σκοτώθηκαν όταν βομβαρδίστηκαν οι αθλητικές εγκαταστάσεις Νεπτούν, στο καταφύγιο κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό βρέθηκαν νεκρά πάνω από 200 άτομα. Και στα τρία αυτά σημεία υπήρχαν πάρα πολλές γυναίκες και παιδιά» προσθέτει ο επιχειρηματίας.

Αναφερόμενος στους λόγους αυτής της θηριωδίας ο βουλευτής και επιχειρηματίας στέκεται σε τρεις από αυτούς: «Νομίζω ότι οι λόγοι για την αγριότητά τους είναι κυρίως τρεις. Πρώτον, ήθελαν να κινητοποιήσουν τους δικούς τους να έρθουν στον πόλεμο και να δικαιολογήσουν τις πράξεις του Πούτιν με το να παρουσιάζουν ότι δήθεν οι Ουκρανοί έκαναν αυτές τις βαρβαρότητες. Ο δεύτερος λόγος είναι πως ήθελαν να τρομοκρατήσουν τον πληθυσμό της περιοχής και να δημιουργήσουν πανικό. Και ακόμα, πιστεύω ότι ένας σημαντικός λόγος είχε να κάνει με πίεση προς τον Ζελένσκι, προκειμένου να συνθηκολογήσει».

Στο ερώτημα πως ανάμεσα σε αυτούς που σκοτώθηκαν οι περισσότεροι ήταν «ρωσόφωνοι» ενώ υπήρχαν και εκείνοι που στήριζαν τα ρωσικά επιχειρήματα τα προηγούμενα οκτώ χρόνια, η απάντηση του επιχειρηματία είναι αφοπλιστική: «Ξέρετε πως αποκαλεί η ρωσική διοίκηση τους στρατιώτες της λεγόμενης “λαϊκής δημοκρατίας του Ντόνετσκ”; Του αποκαλούν “κιμά”. Το έχουμε ακούσει στις συνομιλίες τους που έχουν υποκλαπεί όταν λένε πριν από κάποια μάχη “στείλτε πρώτα τον κιμά και μετά τους δικούς μας”. Αυτή είναι η αντιμετώπιση. Και είναι πολύ θλιβερό γιατί πολλοί από εκείνους που πολεμούν τώρα εναντίων του ουκρανικού στρατού είναι Ουκρανοί πολίτες που ως παιδιά είχαν την ατυχία να μείνουν στις κατεχόμενες περιοχές του Ντονμπάς και εκεί να υποστούν ολοκληρωτική πλύση εγκεφάλου». 

Ο ίδιος πιστεύει πως στο μέλλον η Μαριούπολη θα ξαναχτιστεί και θα ζήσει ως μια ειρηνική και ευημερούσα πόλη της Ουκρανίας. Φυσικά τίποτα δεν θα είναι όπως πριν και κυρίως οι άνθρωποι που σκοτώθηκαν θα δημιουργήσουν ένα τεράστιο κενό, και ψυχολογικό και ουσιαστικό. Η πόλη θα είναι μικρότερη και μετά την καταστροφή της βιομηχανίας θα έχει έναν χαρακτήρα μεταβιομηχανικό. «Το πως θα είναι η Μαριούπολη του αύριο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και κυρίως το με ποιον τρόπο θα επιτευχθεί η ειρήνη. Είναι διαφορετικό το αν ηττηθεί η Ρωσία και συνθηκολογήσει και πολύ διαφορετικό αν απλά υποχωρήσει και η απειλή πάνω από την πόλη θα παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ως άνθρωπος εκ φύσεως ρομαντικός βλέπω τη Μαριούπολη του μέλλοντος ως μια υπερσύγχρονη πόλη, μεταβιομηχανική και μικρότερη σε μέγεθος από πριν. Κομμάτι της βιομηχανίας θα επισκευαστεί αλλά θα είναι πλέον μια σύγχρονη βιομηχανία, η οποία δεν θα ρυπαίνει το περιβάλλον. Και φυσικά το λιμάνι, το δίκτυο των μεταφορών δια θαλάσσης θα συνεχίσει να λειτουργεί» εκτιμά ο επιχειρηματίας – βουλευτής.

Ο ίδιος θεωρεί ότι αυτός ο βάρβαρος πόλεμος άλλαξε για πάντα την Ουκρανία και τους Ουκρανούς. Όχι μόνο τον τρόπο με τον οποίον βλέπουν τη γειτονική τους Ρωσία αλλά και τον τρόπο που πρόκειται να αντιμετωπίζουν πλέον και την ίδια τους τη χώρα. «Πάρα πολλοί άνθρωποι στην Ουκρανία πέρασαν από τη διαδικασία του πολέμου. Πρόκειται για μια τεράστια ψυχολογική επιβάρυνση. Μετά τον πόλεμο οι άνθρωποι εδώ θα είναι περισσότερο σκληροί και λιγότερο ανεκτικοί στην κακή λειτουργία του κράτους και στην αδικία. Έτσι λοιπόν και η εξουσία καταλαβαίνει ότι θα αναγκαστεί να είναι περισσότερο προσεκτική και με την κοινωνία και με τις δικές της αποφάσεις. Η κοινωνία θα απαιτήσει άμεσες αλλαγές σε ορισμένα κακώς κείμενα και η εξουσία θα αναγκαστεί να τις κάνει διότι δεν θα έχει άλλη επιλογή» καταλήγει ο Σεργκέι Ταρούτα. © onisenko.com