Τα ψέματα της ρωσικής προπαγάνδας σχετικά με το νόμο περί αυτοχθόνων λαών της Ουκρανίας

Την 1η Ιουλίου 2021 ο Ουκρανός πρόεδρος Βλαντιμίρ Ζελένσκι υπέγραψε το νόμο περί «αυτοχθόνων λαών» συμπεριλαμβάνοντας σε αυτούς τρεις εθνότητες της Κριμαίας: Τους Τατάρους της Κριμαίας, τους Κριμτσακούς και τους Καραϊμους. Εξαρχής επρόκειτο περισσότερο για μια τυπική κίνηση συμμόρφωσης της χώρας με τις νόρμες του ΟΗΕ ωστόσο -όπως και άλλα εντελώς άσχετα θέματα- χρησιμοποιήθηκε και ακόμα χρησιμοποιείται από τη ρωσική προπαγάνδα για να δικαιολογηθούν τα στρατιωτικά εγκλήματα και η επιθετικότητα της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία. Ο Πούτιν υποστηρίζει ότι από αυτό τον νόμο έχουν -κακώς κατά την άποψή του- εξαιρεθεί οι Ρώσοι ενώ οι εγχώριοι απολογητές του διαδίδουν ότι αυτός ο νόμος με κάποιον τρόπο θίγει τα δικαιώματα των Ελλήνων της Ουκρανίας και ότι και εκείνοι θα έπρεπε να έχουν συμπεριληφθεί. Θα σας εξηγήσω εν τάχει γιατί αυτές οι κατηγορίες όχι μόνον δεν στέκουν αλλά είναι και παντελώς παράλογες.

Η αιτιολόγηση του νόμου αναφέρεται απευθείας στις σχετικές νόρμες του ΟΗΕ όσον αφορά τους αυτόχθονες λαούς. Ειδικότερα ο ουκρανικός νόμος λέει: «Οι ιθαγενείς της Ουκρανίας είναι μια αυτόχθονη εθνική κοινότητα που έχει σχηματιστεί στο έδαφος της Ουκρανίας, είναι φορέας μιας ξεχωριστής γλώσσας και κουλτούρας, έχει παραδοσιακούς, κοινωνικούς, πολιτιστικούς ή αντιπροσωπευτικούς φορείς, αναγνωρίζει τον εαυτό της ως αυτόχθονα λαό της Ουκρανίας, αποτελεί μια εθνική μειονότητα στον πληθυσμό της και δεν έχει τη δική της κρατική οντότητα εκτός της Ουκρανίας». Αυτό το τελευταίο εξηγεί ξεκάθαρα το γιατί ούτε οι Ρώσοι αλλά ούτε και οι Έλληνες μπορούσαν να συμπεριληφθούν σε αυτό τον νόμο. Διότι έχουν κρατική οντότητα εκτός Ουκρανίας: Οι μεν τη Ρωσία και οι δε την Ελλάδα. Δεν είναι προϊόν επινόησης της ουκρανικής νομοθεσίας αλλά πρόβλεψη του ΟΗΕ και ισχύει σε όλες τις χώρες που έχουν θεσπίσει σχετικούς νόμους.

Και τώρα πάμε στο πιο ενδιαφέρον στοιχείο. Η ίδια η Ρωσία έχει επίσης αντίστοιχο νόμο, στον οποίο εντάσσονται περισσότεροι από 40 λαοί, κυρίως του Βορρά και της Άπω Ανατολής. Ω! Και τι θαύμα! Ούτε ο ρωσικός νόμος περιλαμβάνει τους Έλληνες, παρά το γεγονός ότι περισσότεροι από 85.000 Έλληνες ζουν στη Ρωσία (βάση της εθνικής απογραφής του 2010), αρκετοί από τους οποίους σε περιοχές που κατοικήθηκαν παράλληλα με τις περιοχές που κατοικήθηκαν από Έλληνες της Ουκρανίας, όπως οι αποικίες της Μαύρης Θάλασσας. Ούτε τους Ουκρανούς, ούτε και τις δεκάδες άλλες εθνότητες που κατοικούν στη Ρωσική Ομοσπονδία.