Όταν ο Πούτιν ήθελε τη Ρωσία στο ΝΑΤΟ

Η ρητορική της επίσημης Μόσχας από την εισβολή στην Ουκρανία το 2014 μέχρι σήμερα είναι στημένη πάνω σε μια σειρά από ψέματα και νοητικές υπερβάσεις. Ας πούμε το πρόσφατο επιχείρημα που προβάλλει ο Βλ. Πούτιν για δήθεν κίνδυνο επέκτασης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς που, σύμφωνα με αυτά που υποστηρίζει, θέτει σε κίνδυνο την «ασφάλεια της Ρωσίας». Η όψιμη ανησυχία του Ρώσου προέδρου δεν υπήρχε πριν μερικά χρόνια, όταν άλλες χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ (που συνορεύουν με τη Ρωσία) μπήκαν στο ΝΑΤΟ, ούτε καν πριν από οκτώ χρόνια, όταν ο Ρωσικός στρατός εισέβαλε στην  Ουκρανία. 

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι παλαιότερα ο Πούτιν έβλεπε θετικά το ενδεχόμενο η ίδια η Ρωσία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και μάλιστα είχε κάνει και τη σχετική συζήτηση με τον τότε Γενικό Γραμματέα του αμυντικού αυτού συνασπισμού. Το δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας Κομερσάντ (07.03.2000) αναφερόμενο σε συνέντευξη που είχε δώσει εκείνη την εποχή ο Πούτιν στο βρετανικό δίκτυο BBC λέει:

«Σε ερώτηση αν είναι πιθανή η ένωση της Ρωσίας με τη συμμαχία (σ.σ: ΝΑΤΟ) ο τελών χρέη Προέδρου απάντησε: “Γιατί όχι; Δεν προκλείω τέτοια δυνατότητα – στην περίπτωση που τα συμφέροντα της Ρωσίας θα υπολογίζονται, αν θα είναι ισότιμο μέλος”. Αν και η δήλωση του Πούτιν προκάλεσε εκρηκτική αντίδραση (και στη Ρωσία και στη Δύση), είναι δύσκολο να χαρακτηριστεί ως απολύτως αναπάντεχη. Την  επιλογή προς όφελος της συνεργασίας με το ΝΑΤΟ ο Πούτιν την έκανε ήδη πριν τρεις εβδομάδες, όταν συμφώνησε να δεχθεί (παρά τις απεγνωσμένες αντιδράσεις των απομονωτιστών) τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον. Ο τελών χρέη Προέδρου και ο Γενικός Γραμματέας συμφώνησαν να ξαναφτιάξουν τις επαφές ανάμεσα στη Ρωσία και το ΝΑΤΟ πλήρως και να θεωρούν ο ένας τον άλλον ως στρατηγικούς συνεργάτες. Τότε ο Πούτιν είχε πει την φράση – κλειδί: “Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνεργασία με το ΝΑΤΟ”. Ενώ τώρα πρόσθεσε: ακόμα και με ένταξη στη συμμαχία.»

Ο ίδιος ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Ρόμπερτσον θύμισε το ζήτημα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian πέρυσι λέγοντας ότι ο Πούτιν ήθελε τη Ρωσία στο ΝΑΤΟ αλλά ζητούσε ξεχωριστή μεταχείριση. Σύμφωνα με τον Ρόμπερτσον, κατά τη συνάντησή τους ο Πούτιν τον ρώτησε «Πότε θα μας καλέσετε στο ΝΑΤΟ;». Ο Γενικός Γραμματέας απάντησε ότι η Συμμαχία δεν καλεί κανέναν και πως μόνες τους οι χώρες καταθέτουν αιτήματα. Σε αυτό ο Πούτιν φέρεται να απάντησε πως η Ρωσία «δεν βρίσκεται στην ίδια σειρά με πολλές χώρες, οι οποίες δεν έχουν την ίδια σημαντικότητα». 

Σε αυτό το σημείο αξίζει να θυμίσουμε βέβαια και τις δηλώσεις που είχε κάνει ο Πούτιν ότι η Κριμαία είναι κομμάτι της Ουκρανίας αλλά προφανώς και αυτές του οι απόψεις έχουν αναθεωρηθεί τα τελευταία χρόνια.