Τα μηνύματα της επίσκεψης Ν. Δένδια στη Μαριούπολη

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ξεκαθάρισε χθες ότι ήρθε στη Μαριούπολη όχι για να λύσει τα διάφορα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί σε σχέση με τους Ελληνες της Ουκρανίας, αλλά κυρίως για να στείλει πολιτικό μήνυμα στήριξης του Ελληνισμού εκεί. Το μήνυμα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού, απευθύνεται στην Ουκρανία, στη Ρωσία, στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ. Παρ’ όλα αυτά βέβαια δεν ήρθε με «άδεια χέρια», καθώς έφερε μαζί του τον πολυαναμενόμενο νέο γενικό πρόξενο της Ελλάδας στη Μαριούπολη. Για περισσότερο από έναν χρόνο αυτή η θέση ήταν κενή, με αποτέλεσμα αφενός να μην προχωρούν χρονίζουσες υποθέσεις των Ελλήνων της Αζοφικής – με κύριο τις αιτήσεις για ιθαγένεια και για ταυτότητα ομογενούς – και αφετέρου αυτοί οι άνθρωποι να νιώθουν ότι η περιοχή έχει πάψει να ενδιαφέρει το ελληνικό κράτος.

Ο υπουργός παρουσίασε τον νέο πρόξενο Εμμανουήλ Ανδρουλάκη κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τους Ελληνες στο κτίριο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας. Η πρώτη εντύπωση που αποκόμισε η ηγεσία των ελληνικών συλλόγων από τον νέο γενικό πρόξενο ήταν μάλλον θετική, καθώς πρόκειται για έναν νέο άνθρωπο που έχει γνώσεις της ευρύτερης περιοχής και της γλώσσας, ενώ είχε υπηρετήσει παλιότερα στο Καζακστάν. Ενδεικτικό του πόσο σημαντικό θεωρείται αυτό το θέμα από τους Ελληνες της Αζοφικής είναι το γεγονός ότι η μόνη στιγμή όπου χειροκροτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της χθεσινής του μίνι περιοδείας ήταν μόλις ανακοίνωσε τον διορισμό του προξένου.

ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ. Ο ίδιος δεν ήθελε να επεκταθεί σε πολιτικά θέματα, και περιορίστηκε μόνο στις θεσμικές δηλώσεις υποστήριξης της εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας «όλων των κρατών», όπως αυτό προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο. Συγκεκριμένα, κατά τη συνάντησή του με την ηγεσία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας ο Δένδιας είπε: «Ο κύριος λόγος που είμαι εδώ είναι για να δείξω στην πατρίδα σας, την Ουκρανία, και στη Ρωσία και στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ πόσο σοβαρή είναι για μας η ασφάλεια των όσων ζουν σε αυτή την περιοχή. Ελπίζω, επειδή νωρίτερα επισκέφθηκα και την αποστολή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ότι δεν θα έχουμε κακές εξελίξεις και ότι θα αποκλιμακωθούν. Αυτό θα είναι μια τεράστια αναπτυξιακή ευκαιρία για τη Μαριούπολη και στην οποία με μεγάλη χαρά – εφόσον μπορούσαμε – θα θέλαμε να συνεισφέρουμε».

Ο ίδιος είπε ότι μετά την προσγείωσή του στην Ουκρανία επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ουκρανό ομόλογό του Ντμιτρό Κουλάμπα, στον οποίο τόνισε τη σημασία που έχει για το ελληνικό κράτος η ασφάλεια των Ελλήνων της περιοχής. Ο Δένδιας αποκάλυψε ότι λίγες ημέρες νωρίτερα είχε αντίστοιχη συζήτηση και με τον ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ. «Τη θέση μας την ξέρετε, επί της αρχής η Ελλάδα είναι υπέρ της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών, σύμφωνα με τον χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο» είπε ο έλληνας υπουργός κατά τη διάρκεια της προαναφερόμενης συνάντησης με τους Ελληνες στη Μαριούπολη.

Ο υπουργός άκουσε τα θέματα που απασχολούν τους Ελληνες της Ουκρανίας, πολλά από τα οποία οφείλονται σε έλλειψη χρηματοδότησης. Η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας, η οποία αποτελεί τη βάση για τον συντονισμό των εκπαιδευτικών, ιατρικών και άλλων προγραμμάτων που αφορούν τους Ελληνες της Ουκρανίας, στηρίζεται οικονομικά στη βοήθεια του ελληνικού κράτους, στην υλοποίηση ανθρωπιστικών προγραμμάτων ξένων ΜΚΟ και δωρεές ευεργετών, όπως το Ιδρυμα Π. Μπούμπουρα.

Καθώς τα χρήματα είναι λίγα, ακόμα και η κάλυψη βασικών αναγκών λειτουργίας της Ομοσπονδίας είναι καθημερινό ζητούμενο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο έλληνας υπουργός έδωσε εκ μέρους του ΥΠΕΞ έκτακτη βοήθεια 12.000 ευρώ προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες θέρμανσης του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται. Αλλες 10.000 ευρώ αναμένεται να δοθούν αργότερα για θερμομόνωση.

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Εκείνο στο οποίο έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο έλληνας υπουργός είναι τα ζητήματα εκπαίδευσης και εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας καθώς, όπως τον ενημέρωσαν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μαριούπολης Νικολάι Τροφίμενκο και η υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Ομοσπονδίας Ελένα Ντόμπρα, ο αριθμός μαθητών και δασκάλων διαρκώς μειώνεται. Ο ίδιος υποσχέθηκε πως – αν και δεν είναι ο αρμόδιος υπουργός – θα ασχοληθεί με το θέμα και θα συμβάλει όσο μπορεί στη βελτίωση της παρούσας κατάστασης.

Νωρίτερα, το μεσημέρι, μόλις ο υπουργός προσγειώθηκε στην Ουκρανία, μετέβη στην κωμόπολη Σαρτανά, η οποία κατοικείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από Ελληνες της Αζοφικής. Εκεί κατέθεσε στεφάνια στα μνημεία των νεκρών κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ουκρανίας με τις υβριδικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Μόσχα, καθώς και στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Επισκέφθηκε σχολείο του Σαρτανά και στη συνέχεια μετέβη στη Μαριούπολη όπου συνομίλησε με μέλη των τοπικών αρχών στο Δημοτικό Συμβούλιο της χώρας, με την αποστολή του ΟΑΣΕ που εδρεύει στην πόλη και με τους επικεφαλής ελληνικών συλλόγων.

Κώστας Ονισένκο

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ στις 1.2.2022